Teater

Konstellationer

1 dec–17 jan 2025

Kulturhuset Stadsteatern

En kärlekshistoria med sliding-doors-tematik. Helena af Sandeberg och Björn Bengtsson spelar ett par vars liv är fyllt av oväntade vändningar, vägval och omtag. Vad hade hänt om de vid en viss tidpunkt tagit ett helt annat beslut, hur hade livet sett ut då? Av brittiske Nick Payne, Linus Fellbom står för regi, scenografi och ljus.

Om pjäsen
Fysikern Marianne och biodlaren Roland träffas av en slump på en grillfest och dras genast till varandra. Den kvällen blir starten på deras kärlekshistoria som kantas av kriser, sjukdom och separation, men också av återförening, försoning och sann kärlek. Marianne, som forskar inom kvantfysik, menar att världen sannolikt består av många parallella universum där samma människas liv kan se helt olika ut, beroende på till synes obetydliga val. Så vad hade hänt om Marianne och Roland gjort ett annat val den där första kvällen? Hade det lett till en djup och meningsfull relation, en kort kärleksaffär eller absolut ingenting alls?

Pjäsen är skriven av den brittiske dramatikern Nick Payne och hade sin urpremiär 2012 på Royal Court Theatre i London där den blev en press- och publiksuccé och flyttades till West End i London. På Broadway i New York sattes den upp 2015 med Jake Gyllenhaal och Ruth Wilson i rollerna. 2012 vann den pris i kategorin bästa pjäs i tidningen Evening Standards Theatre Awards, därmed blev den då 29-årige dramatikern den yngste pristagaren någonsin. Nu får Konstellationer äntligen Stockholmspremiär på Kulturhuset Stadsteatern.

Om regissören 
Linus Fellbom är verksam som regissör, ljusdesigner och scenograf med uppåt 300 uppsättningar världen över bakom sig. Bland de senast regiuppdragen kan nämnas Barberaren i Sevilla (2024) och Dracula (2017) på Kungliga Operan samt Skönheten och Odjuret (2020) på Malmö Opera. På Kulturhuset Stadsteatern regisserade han senast Den sista föreställningen (2015) samt gjorde scenografi och ljus till Mandomsprovet, dessutom har han ljussatt Matilda the Musical (2023), Tre Systrar (2024) och En midsommarnattsdröm (2024).

När

Premiär 1 december, spelas till 17 januari.

Pris

200-395 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: