Dans

Jean & Julie

3 okt–3 nov

Kulturhuset Stadsteatern

”Jean & Julie” är en ny dansföreställning av koreografen Fredrik Benke Rydman, baserad på August Strindbergs pjäs ”Fröken Julie”. Det handlar om makt, identitet, och svårigheten i att hitta balans i en kärleksrelation. Med dansarna Daniel Koivunen och Ellen Lindblad i rollerna som Jean och Julie, och Sophie Augot som Kristin.

Om föreställningen
Fredrik Benke Rydmans nya dansföreställning undersöker makt i en kärleksrelation. Med utgångspunkt i Fröken Julie får de båda rollerna Jean och Julie bli exempel på vilka tajta kostymer av normer och könsroller som vi förväntas ikläda oss. Men det är inte bara det traditionella sättet att leva som är trångt, instängt och begränsande. Även samtiden skapar nya snäva roller att gestalta kön, där ytterligheterna heter toxisk manlighet och trad-wife eller soft girl. 

Vad har vi egentligen för utrymme att anpassa rollerna till oss själva? Och hur ser förväntningarna ut på dagens män och kvinnor? Är vi fria att vara de vi vill? Kan vi, och ska vi ens försöka att skapa om oss själva?

Om pjäsen
August Strindbergs pjäs Fröken Julie handlar om den unga högadliga herrgårdsfröken Julie som på midsommaraftonen dansar med tjänstefolket och blir förtjust i faderns betjänt Jean. Han är förlovad med kokerskan Kristin, som blir vittne till allt som försiggår under natten. Och det slutar inte väl. 

Pjäsen hade sin urpremiär 1889 i Köpenhamn med Strindbergs dåvarande hustru Siri von Essen i huvudrollen. Det dröjde ända till 1906 innan den fick sin svenska premiär på Akademiska föreningens teater i Lund.

När

Urpremiär 4 oktober, spelas till 3 november.

Pris

200-395 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: