Teater

Härlig är jorden

10 okt–1 dec

Kulturhuset Stadsteatern

Vad händer när storstadens nyvunna intellekt möter landsbygdens gamla traditioner? ”Härlig är jorden” är ett humoristiskt kostymdrama inspirerat av Ludvig Holbergs klassiker ”Erasmus Montanus” med Rebecca Plymholt, Isabelle Kyed och Sven Ahlström i några av rollerna. 

Efter några års studier i Stockholm åker Anna Berg, fylld av visdom, visioner och en ny vokabulär, hem för att hälsa på sin familj på landet. 

Hemma på gården har allt stått stilla. Familjen gnetar på i samma torftiga kläder, fullt upptagna med simpla men nödvändiga sysslor och har inte tid till tankar större än huruvida getterna har fått mat. Mottagandet från familjen blir inte alls som Anna tänkt sig. Istället för att hylla hennes nya belästa upplysta persona blir hon ifrågasatt och missförstådd. Familjen undrar snarare varför deras vänliga Anna blivit fisförnäm och dryg. Och varför svamlar hon om att jorden är rund? 

Föreställningen utspelar sig i 1700-talets Sverige men med en tydlig koppling till den nutida offentliga debatten om politisk korrekthet, cancelkultur och vad/vem man egentligen är beredd att offra för sina ideal. Härlig är jorden är en nutidssatir som gräver, rotar och bökar omkring i de infekterade frågorna i det geografiskt och kulturellt splittrade Sverige. Viktor Tjerneld står för både manus och regi. 

Om regissören
Viktor Tjerneld är regissör och utbildad vid teaterskolan i Köpenhamn. Senast aktuell med en egen version av Två herrars tjänare på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. I Sverige har han nyligen regisserat och skrivit Spegelmannen på Uppsala stadsteater och Kejsarens nya kläder på Malmö Stadsteater. Nu gör han regidebut på Kulturhuset Stadsteatern.

Om ensemblen
Huvudrollen spelas av Rebecca Plymholt som är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2018-2021. Rebecca har bland annat medverkat i Europeana, #Jeanne och Tolvskillingsoperan på Dramaten. På tv har Rebecca bland annat spelat i Ted – för kärlekens skull, Thunder in my heart samt långfilmen Düsseldorf, Skåne. Härlig är jorden blir hennes debut på Kulturhuset Stadsteatern. I ensemblen syns även bland andra Isabelle Kyed (Hamlet, Röde Orm, Morbror Janne), Sven Ahlström (Jussi, Vipeholm, Tiden är vårt hem) och Andreas Kundler (Temps mort, Var är Olle?, Tiden är vårt hem).

När

Premiär 11 oktober, spelas till 1 december.

Pris

250-495 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: