Teater

En tysk mans historia

30 aug–6 okt

Kulturhuset Stadsteatern

Hur var nazismens framväxt möjlig? Hur kunde ett helt folk radikaliseras så mycket att Förintelsen blev en rättighet för den tyska människan? En monolog framförd av Gerhard Hoberstorfer, i regi av Ole Anders Tandberg. 

Om pjäsen 
Monologen En tysk mans historia reflekterar över hur fascism möjliggörs samtidigt som krigsmullret kommer allt närmare. Hur gamla tankefigurer om dominans och renhet aktiveras runt omkring oss, både då och nu.  

När boken En tysk mans historia kom ut postumt år 2000, var den en sensation i den tyskspråkiga världen. Journalisten Sebastian Haffner (eg. Raimund Pretzel, 1907-1999) lyckas genom sina mycket personliga reflektioner beskriva hur ett normalt samhälle sakta plockas i bitar och förvandlas till en brutal, bestialisk diktatur. 

Boken följer Haffners liv från första världskrigets början, över det kaotiska tjugotalet med fester, gatustrider och hyperinflation, till fullbordan av Hitlers fasciststat. 

Om Sebastian Haffner
Jurist, författare och journalist som gick i landsflykt till Storbritannien från Tyskland 1938 där han blev en välkänd kritiker av Hitlertyskland. En tysk mans historia skrevs under hans tid i exil och gavs ut först efter hans död då manuskriptet hittades. 

Om Gerhard Hoberstorfer
Gerhard Hoberstorfer tillhör den fasta ensemblen på Stadsteatern sedan 2011 där han medverkat i ett femtiotal uppsättningar, senast i Ibsens Gengångare.  

Om Ole Anders Tandberg
Ole Anders Tandberg är en hyllad norsk regissör för teater och opera runt om i Europa. Han är bosatt i Stockholm och har gjort ett tiotal uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern.

När

Sverigepremiär 31 augusti, spelas till 6 oktober.

Pris

165-325 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: