Tillfällig utställning

JR – Déplacé·e·s

Kulturhuset Stadsteatern

”Déplacé·e·s” är en bildserie om de miljontals barn som är på flykt runt om i världen på grund av förföljelse, krig, klimatkatastrofer och kränkningar av mänskliga rättigheter. Bakom utställningen står den franska konstnären JR, som i över 20 år skapat konst i det offentliga rummet, ständigt utifrån frågan: kan konst förändra världen?

För varje bild reste JR och hans team till platser där familjer sökte skydd på grund av bl.a. krig och klimatkatastrofer: Ukraina, Rwanda, Mauretanien, Colombia och Grekland. Med hjälp av lokalsamhället på respektive plats rullade de ut en bild av ett flyktingbarn på en 45 meter lång banderoll. 

I utställningen Déplacé·e·s, som visades första gången på Gallerie d’Italia i Turin våren 2023, visas bilderna av alla dessa flyktingbarn samlade på en och samma plats. Valeriia, Thierry, Kevine, Andiara, Angel, Jamal, Ajara, Moise och Mozhda är namnen och ansiktena på de barn som förkroppsligar de här tvångsförflyttningarna. Genom att förstora deras porträtt på enorma banderoller ger JR tillbaka värdighet och synlighet till människor som berövats dem. När utställningen visas på Kulturhuset Stadsteatern har flera tillägg gjorts, till exempel en fördjupande film som beskriver de många projekt som JR arbetat med i bland annat Israel och Palestina. 

När

Utställningen öppnar 23 maj 2024

Pris

Se hemsida för pris

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Spana in Welmas olika guider

Annonser: