Mat-evenemang

Den unge Jussi

25 september

Kulturhuset Stadsteatern

Den unge Jussi Björling, 19 år, förbereder sig för det som ska definiera hans karriär – debuten på Kungliga Operan. Han övar sin aria samtidigt som nervositeten växer och hans tankar tar honom till uppväxten och det hårda liv som format honom till den unge man han är idag.

Jussi Björling föds 1911 i Borlänge. Han är bara tre år när han förlorar han sin mor. För att fylla tomrummet skapar fadern David Björling en sånggrupp, Björlingkvartetten, bestående av Jussi och hans bröder. Med stor framgång turnerar de runt i Sverige men äventyret tar fart på riktigt när fadern tar gruppen till Amerika. Väl tillbaka i Sverige dör fadern, bröderna skingras och Jussi tappar fotfästet. Han är en kvinnokarl, tonårsfar, kraftsportskämpe och tar alla jobb han kan få men blir av med dom lika fort. Men med sin enorma röst lyckas Jussi ta den lilla pojkens drömmar till Operan i Stockholm och vidare ut i världen.

Se en omtumlande resa om Jussi Björlings tidiga liv; hur han blev den världsberömda tenoren och operasångaren vi känner honom som idag.

Av: Olof Åhman
Bearbetning, regi, scenografi: Hans Marklund
Kostym: Gudrun Rösnes
Ljus: Robert Larein
Ljud: Josefin Johansson
Mask: Maria Lindstedt

Medverkande: Olof Åhman och Astri Aareskjold vid pianot

Mer om teamet
Den unge Jussi är en nyskriven musikteaterföreställning av Olof Åhman, som även spelar Jussi Björling på scenen. Olof är skådespelare och musikalartist senast aktuell med Everybody’s Talking About Jamie på Malmö Opera men även The Sound of Music på Kulturhuset Stadsteaterns Stora scen samt roller på Wermland Opera. Den unge Jussi är Olofs första verk som dramatiker.

Astri Aareskjold är flerfaldigt prisbelönt pianist. Hon uppträder regelbundet både som solist och i kammarmusiksammanhang på festivaler samt har uruppfört flera kompositörers verk. Hon har nyligen tilldelats Joseph Martin Kraus musikpris och går just nu masterprogrammet i piano vid Musikhögskolan i Ingesund.

För regi står Hans Marklund som har en lång bakgrund som regissör och koreograf för landets teater- och showscener. Senast aktuell med bland andra OlofOlof på Uppsala Stadsteater och Club After Dark på Vasateatern. För Kulturhuset Stadsteatern har han tidigare regisserat Isaac – jag ska bli nummer ett och I väntan på entré för Soppteatern samt Stoppa världen – jag vill kliva av och Almstriden för Parkteatern.

När

25 september

Pris

280 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Spana in Welmas olika guider

Annonser: