Teater

En midsommarnattsdröm

18 apr–9 jun

Kulturhuset Stadsteatern

Shakespeares älskade klassiker i regi av husregissör Melody Parker. En mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten.

Om pjäsen
Denna mångbottnade berättelse äger rum i Aten där Hertig Teseus precis återvänt segrande från ett krig och planerar nu sitt stundande bröllop. Han utlyser en talangtävling för alla undersåtar där den som kan erbjuda bäst underhållning vinner en stor summa pengar. Ett ambitiöst amatörteaterkompani med den entusiastiske Botten i spetsen ser sin chans och bestämmer sig för att sätta ihop en föreställning om Pyramus ochThisbe och börjar repetera i skogen. Där befinner sig också fyra unga atenare som flytt till skogs i ett desperat försök att få den de älskar, samt älvornas kung Oberon och drottning Titania. När Oberon skickar iväg sin nyckfulle tjänare Puck med en magisk kärleksblomma så blir det en kaotisk midsommarnatt fylld av förväxlingar och förvandlingar. Men när de väcks ur sin dröm och morgonen gryr är deras öden för alltid förändrade. Vilka kärlekspar kommer att få varandra och till vilket pris? Och kommer hantverkarnas skådespel någonsin att framföras?

William Shakespeare
William Shakespeare (1564-1616) var skådespelare, regissör och dramatiker som drev ett teaterkompani vars pjäser flera hundra år senare fortfarande tillhör de mest spelade i världen.  Shakespeare var med och grundade ”The Globe” i det Elisabetanska London vilket lade grunden till de teatrar vi har idag. Han skrev ett brett spektrum av pjäser under sin livstid – historiska dramer såsom Richard III och Henry V, tragedierna Hamlet, Macbeth och Romeo och Julia men även komedier såsom Mycket väsen för ingenting och Som ni vill ha det. En midsommarnattsdröm är en av hans mest älskade pjäser och som historiskt sett ofta spelas i oroliga tider.

Melody Parker
Melody Parker är en av de fyra husregissörer som teaterchef Maria Sid nu knutit till Kulturhuset Stadsteatern under tre års tid. Hon har tidigare varit verksam som regissör och dramatiker i London och har en kandidat i Theatre and Performance Studies vid Goldsmiths College samt i Teaterregi vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon var senast aktuell på teatern med kritiker- och publiksuccén Gasljus av Patrick Hamilton.

Samtal
Den 27 april arrangeras ett samtal kring den hyllade översättaren Göran O. Eriksson (1929 -1993), en nyckelfigur i modern svensk teater och kulturdebatt. Hans översättningar av  Shakespeares pjäser spelas fortfarande. I samtalet medverkar bland andra Leif Zern, teaterkritiker, Melody Parker, regissör, Lars Kleberg, författare och översättare. Läs mer här.

När

Premiär 19 april. Spelas t o m 9 juni
Off genrep 18 april

Pris

240 kr – 475 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: