Teater

Jussi

7 mar–2 jun

Kulturhuset Stadsteatern

Året är 1960. Den världsberömde operasångaren Jussi Björling är på ständig turné. Skivinspelningar och konserter avlöser varandra. Nu börjar det ta ut sin rätt, han längtar bort. Skådespelaren Mattias Nordkvist gör rollen som Jussi, Vanna Rosenberg spelar hans fru Anna-Lisa och Jakob Eklund Jussis pappa. Manus och regi Björn Runge. 

Om föreställningen
Jussi sitter i sin loge på Kungliga Operan i Stockholm, föreställningen ska snart börja. Konserten är helt utsåld och ska dessutom direktsändas av Radiotjänst men Jussi är inte på topp, han vill inte längre. Allt han vill är att vara på sin älskade skärgårdsö och fiska gädda. 

Ända sedan barnsben har hans liv varit en ständigt pågående turné. Skivinspelningar radioframträdanden och konserter är hans vardag.  Ett fullspäckat schema och tvånget att ständigt vara på topp har gett honom hälsoproblem. Publikens monumentala kärlek läker inga sår längre, de skapar bara prestationsångest. 

En av operavärldens stora tenorer
Hur var livet bakom kulisserna för en av världens främsta tenorer och en av Sveriges största stjärnor genom tiderna? Regissören och manusförfattaren Björn Runge har skrivit en pjäs baserad på Jussi Björlings liv och låtit den befolkas av verkliga människor. Hustrun Anna-Lisa, som låter sin egen sångarkarriär stå tillbaka för att stötta och följa maken runt om i världen.  Jussis far David, som på 1920-talet reste ända till USA med sina tre små söner under namnet Björlingkvartetten. Operachefen John Forssell som var alldeles avgörande för den unge Jussis framtida karriär. En glänsande karriär som tog honom till de största scenerna: Metropolitan i New York, La Scala i Milano och Covent Garden i London.

När

Urpremiär 8 mars. Spelas t o m 2 juni
Off genrep 7 mars.

Pris

225 kr – 445 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: