Teater

Like Lovers Do (Medusas memoarer)

11 apr–12 maj 2024

Kulturhuset Stadsteatern

En skoningslös uppgörelse med patriarkatet där ingen är utan skuld. Medusas öde är ramen för en våldsam och angelägen historia i högt tempo. Pjäsen är skriven av stjärnskottet Sivan Ben Yishai, i regi av Helle Rossing med bland andra Isabelle Kyed och Daniel Nyström.

En våldsam, angelägen historia berättad i högt tempo
I Like Lovers Do medverkar fem skådespelare som ger röst åt historiens kvinnor. Tillsammans ger de röst åt offer för övergrepp och trakasserier, för det du aldrig sa till någon, det du intalade dig var okej och det du tänkte var ditt fel, men också åt dem som vill ut och långt bort. De ger röst åt det patriarkat som är internaliserat i oss alla. Därför kan vi inte krossa patriarkatet utan att förstöra för oss själva. Vi är Thelma och Louise precis vid stupet, men vi vill inte gå under. Ska vi kasta oss ut?

Medusamyten
Myten om Medusa är en av föreställningens utgångspunkter. Medusa från den grekiska mytologin som våldtas av guden Poseidon och straffas för det. Hon förvandlas till ett monster med ormar i håret och en blick som förstenar. Men straffet blir också hennes vapen. Tills hon krossas. 

Detta är Medusas memoarer, en fördjupning av de problem #metoo satte fingret på, där mängder av vittnesmål flöt samman till en enda berättelse om en förhärskande sexistisk struktur. Medusa blir talesperson för den arga, utsatta kvinnans tretusen år gamla minnen av skuldbeläggande, förödmjukelse, internalisering, upprätthållande av en destruktiv självbild, självskadebeteende och glömska. Detta är memoarerna om en kropp som minns allt – även det den försöker glömma.

Like Lovers Do hade urpremiär 2021 på Münchner Kammerspiele, blev uttagen till Berliner Festspieles Theatertreffen 2022 och nominerades 2022 till det österrikiska teaterpriset Nestroy. 

Föreställningen innehåller beskrivningar av sexualiserat våld och övergrepp.

När

Skandinavienpremiär 12 april. Spelas t o m 12 maj.
Off genrep 11 april.

Pris

180 kr – 355 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: