Samtal

Fackscenen: Richard Malka om Rätten att djävlas med gud

30 maj

Kulturhuset Stadsteatern

Richard Malka är advokat i Frankrike och är främst känd som tidskriften Charlie Hebdos försvarare. Nu besöker han Fackscenen för att prata om böckerna ”Rätten att djävlas med gud” och ”En överenskommelse om intolerans” som översätts till svenska i vår. Välkommen till ett samtal om yttrande- och pressfrihetens gränser samt dess skiljelinjer länder emellan.

Rätten att djävlas med gud (april 2024) 

Den 7 januari 2015 attackerade två islamistiska terrorister den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Tolv personer dog och ytterligare elva skadades. De två gärningsmännen dödades av polis två dagar senare. I den utdragna rättegången i Paris, stod 14 personer anklagade för att ha hjälpt terroristerna, varav samtliga dömdes. Rätten att djävlas med Gud är ett referat av Richard Malkas avslutande argument i rättegången. 

En överenskommelse om intolerans (maj 2024)

Den 7 och 8 mars 2007 pågick rättegången mot tidskriften Charlie Hebdo och dess anställda efter publiceringen av de uppmärksammade Muhammedkarikatyrerna ett år tidigare. Rättsprocessen kom att handla om censur, och rätten att göra narr av idéer och satir som demokratiskt vapen. Tillsammans med advokaten Georges Kiejman, som även han företrädde tidskriftens journalister, skrev Malka En överenskommelse om intolerans. Boken berättar om den dramatiska rättsprocess som utspelade sig både bakom dörrarna i rättssalen och i världspressen.

Om författaren

Richard Malka är advokat, essäist, romanförfattare och seriemanusförfattare. Han har gjort sig känd för att ta sig an rättsliga fall kopplade till politiska och känsliga samhällsdebatter i Frankrike, ofta med  frågor som yttrandefrihet och sekularism i fokus. Malka har försvarat tidskriften Charlie Hebdo sedan den grundades år 1992.

Moderator är Carlotta Morteo, journalist samt fransk korrespondent i Sverige för Radio France och radiostationen RFI.

Evenemanget arrangeras i samarbete med förlaget Nopolar. 

Om Fackscenen

På Fackscenen välkomnar vi både aktuella svenska och internationella författare som skriver facklitteratur inom områdena humaniora, kultur, samhälle och politik. Läs hela programmet här!

Servering & garderob

Insläpp och bar från klockan 17:00.  Det går bra att ta med glaset in i salongen.

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

Garderoben finns på Entréplan och öppnar 60 minuter innan evenemanget startar.

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

När

30 maj 17:30-18:30

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Spana in Welmas olika guider

Annonser: