Teater

Kulturbärarna – En flermansmonolog med bara bärande roller

20 feb–1 jun

Dramaten

Vad pågår egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? En alldeles egen föreställning! Där står nämligen en pratsjuk garderobiär som fördriver tiden genom att sy i lösa knappar i inlämnade jackor, svara i kvarglömda mobiltelefoner och det visar sig hänga en hel folksamling av kulturbärare i garderoben som plötsligt kommer till liv.

Efter tio år med den hyllade enmansföreställningen Sufflören, presenterar Andreas T Olsson en ny föreställning i samma melankomiska anda där en omhändertagande garderobiär blir publikens förtrogne och låter oss möta ett pärlband av sorglustiga existenser som på olika sätt bär kulturen: den osynlige statisten, den nitiske autografjägaren, läkaren i salongen, museivakten som blir förälskad i en tavla, skådespelaren som spelar björn på Skansen. Och många fler.

Kulturbärarna fick sin urpremiär på Oscarsteatern i november 2022 och blev en omedelbar succé. Hösten 2023 gästspelade föreställningen på Lorensbergsteatern i Göteborg. Efter gästspelet på Dramaten åker föreställningen på turné med Riksteatern hösten 2024.

Precis som i Sufflören har Andreas haft ett extra regiöga, en V. I. S. (Vän I Salongen). I Sufflören var det Gösta Ekman, i Kulturbärarna är det Claes Eriksson.

När

7 tillfällen mellan 20 februari och 1 juni

Pris

350-510 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7

Spana in Welmas olika guider

Annonser: