Teater

Fem scener Norén

12 dec–25 jan 2025

Dramaten

Lars Noréns dramatik flyttar in i Markus Öhrns säregna universum. En värld som kännetecknas av karaktäristiska masker, förvrängda röster och avskalade rum. Här får vi ett koncentrat av allt det norénska – jobbiga familjesammankomster, bittra relationer och en stor dos dödsångest – serverat på ett helt nytt sätt. 

Markus Öhrn, regissör och bildkonstnär, gör nu sin första stora uppsättning på en svensk teater, efter att i många år varit uppmärksammad på de internationella scenerna. Nyligen gjorde han till exempel en hyllad uppsättning av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap på Volkstheater i Wien och hans Phobia på Nowy Teatr i Warszawa har spelat för fulla hus.

På Dramaten har han tidigare gjort The Unknown, tolv halvtimmeslånga performances av honom själv och inbjudna gäster, som gavs utan någon förhandspresentation till besökarna. 

Markus Öhrn återvänder ofta till teman som kärnfamiljen, könsroller, förtrycksstrukturer och vardagliga situationer som eskalerar på både humoristiska och våldsamma sätt.

Lars Norén (1944-2021) är en av den samtida svenska teaterns mest inflytelserika personer. Han slog igenom som dramatiker med pjäserna Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud på tidigt 1980-tal och upphörde därefter aldrig att vara aktuell på svenska scener, eller i media. Han var också verksam som regissör, teaterchef, poet och författare. Hans omfångsrika dagböcker som gavs ut i flera volymer med start 2008 väckte stor uppmärksamhet. Dramaten har spelat mycket av Noréns dramatik sedan Fursteslickaren 1973.

Förlag: Lars Natten Norén AB 

När

Premiär 13 december
Offentligt genrep 12 december
Spelas t.o.m. 25 januari

Pris

395 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7

Spana in Welmas olika guider

Annonser: