Teater

Kung Lear

6 sep–10 dec

Dramaten

Peter Andersson spelar titelrollen i Shakespeares tragedi om ett tronskifte som leder till kaos.

På scenen: Den åldrade Kung Lear vill, innan han stiger ner från tronen, fördela kungariket mellan sina tre döttrar. Men bara de som bedyrar sin kärlek för honom får en del av kakan. Hans lynniga beslut leder till en bitter maktkamp och snart befinner sig Lear själv på botten, utstött och föraktad.

Samtidigt, bakom kulisserna, blir den uppburne manlige regissören sjuk och låter sin dotter ta över arbetet med uppsättningen av Kung Lear. Tillsammans med ensemblen brottas hon med pjäsens innehåll, sin egen nyvunna position och relationen till pappan.

Kung Lear blir i regi och bearbetning av den tyske regissören och dramatikern Falk Richter en mångbottnad berättelse om makt, arv, generationskrockar och ett rike i kaos. Vill nästa generation verkligen ha förändring? Eller drivs de också bara av blint maktbegär?

Falk Richter är en av Europas mest uppmärksammade dramatiker och regissörer och arbetar för närvarande på Schaubühne i Berlin, Münchner Kammerspiele och Deutsches Schauspielhaus Hamburg. På Dramaten har han tidigare gjort hyllade Safe som gavs under Bergmanfestivalen 2018.

William Shakespeare tros ha skrivit Kung Lear 1605 eller 1606. På Dramaten har den getts fyra gånger tidigare, första gången 1908 och senast 2003 i regi av Stefan Larsson.

Peter Andersson är tillbaka på Dramaten för första gången sedan 2011. Han har medverkat i ett 30-tal produktioner på Dramaten, bland annat gjorde han flera mindre roller i Ingmar Bergmans uppsättning av Kung Lear 1984.

När

Premiär 7 september
Offentligt genrep: 6 september
Spelas t.o.m. 10 december

Pris

150-510 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7

Spana in Welmas olika guider

Annonser: