Teater

Iiris Viljanen & Stina Ekblad

14–15 maj 2024

Dramaten

Ingen vet alls hur jag har det
Livet är konstigt nu

Om livskriser i folkdräkt och livet just nu. Om mormor, mammor och det inre barnet med råddigt hår. Om naturen som tröstar oss efter våra själsliga uppvaknanden vid Slussen. Om att komma hem och komma bort. Om giftiga liljekonvaljer – och om huruvida bussen upp till Vasa tar med svenskar som vill på?

I Iiris Viljanen och Stina Ekblad – Ingen vet alls hur jag har det uppstår ett konstnärligt möte mellan två starka finlandssvenska röster. De växte upp i grannbyar i Österbotten, men träffades i Stockholm. Tre decennier skiljer dem åt men de delar ett barnsligt österbottenlöst mörker och en känsla för spovar och vårljus.

”Så blev man kvinna. Man stadgade sig. Man bröt upp. Man bröt ihop. Man hittade sig själv. Det var inte alltid så roligt. Man satte fan i båten och började ro. Man rodde och rodde och kom aldrig till stranden, för det är en del av själva fanskapet.”

Stina Ekblad är född 1954 i Solf, Österbotten. Hon har sedan 1987 tillhört Dramatens fasta ensemble och har medverkat i en lång rad produktioner. Senast Elektra, Tintagils död och Kvinnostaden. Stina är ofta verksam som recitatör av lyrik. Iiris Viljanen är född 1988 i Tölby, Österbotten. Hon är sångerska, pianist och låtskrivare och sedan 2006 bosatt i Sverige. Sedan sin solodebut 2016 har hon gett ut album som Den lilla havsfrun, Mercedes och En finsk jul. Viljanen sjunger och rappar på österbottnisk dialekt.

När

14 maj
15 maj

Pris

400 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7

Annonser: