Konsert

Festival

Stockholm Chamber Music: Hälsningar från Italien

Ensemble Vox Musarum med sopranen Noora Karhuluoma i spetsen tolkar Johann Helmich Roman och hans tid.

Stockholm Chamber Music flyttar in på Stadsmuseet! Seriens andra konsert är en musikalisk berättelse med kompositören Johann Helmich Roman, ”den svenska musikens fader”, i fokus. Här lär vi känna 1600- och 1700-talets samhälle och estetik i Stockholm. Ensemble Vox Musarum med Noora Karhuluoma uppför verken på tidstrogna instrument, i historiska dräkter.

Under sina många resor till Italien träffade Roman många bland dåtidens mest berömda musiker och tonsättare. Vi får under denna konsert möjlighet att bekanta oss med de tonsättare som påverkade honom och den musikstil som han hämtade hem till Stockholm.

Du får även uppleva ett uruppförande av kompositören Stefan Klaverdal som bygger på J.H. Romans musik. Kompositören skriver själv: ”Jag vill använda Romans musik som utgångspunkt och med olika kompositionstekniker filtrera fragment från hans musik till att bilda något helt nytt.”

Noora Karhuluoma
Sopranen Noora Karhuluoma har en lyrisk stämma med ett ovanligt brett omfång och en pärlande klar klang. Hon är utbildad på opera- och musikhögskolor i Helsingfors, Stockholm, Bryssel och Göteborg och har därutöver specialiserat sig som liedsångerska. Noora debuterade i 2015 vid Malmö Opera som Donna Anna i Mozarts ”Don Giovanni” och är en ofta anlitad oratoriesolist. Noora har uppträtt med bland andra Opus X (Finland), Camerata Nordica och Cappella Strumentale del Sacro Monte Calvario (Italien). Sedan 2016 har hon valt att fokusera på kammarmusik som omfattar tidig musik, romanser, oratorier och opera i konsertformat. Hon har sjungit med olika orkestrar och ensembler i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Estland och Italien.

Ensemble Vox Musarum
Noora Karhuluoma, sopran
Hanna Thiel, viola da gamba
Marco Bonacci, cembalo

När

12 maj 2024

Pris

Vuxen, 275 kronor
Barn/ungdom till och med 18 år, 100 kronor

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Slussen.
Flertalet stadsbussar och Nacka/Värmdö-bussar till Slussen.
Museet ligger precis uppe på Södermalmstorg.

Allt som händer – Stadsmuseet

Spana in Welmas olika guider

Annonser: