Visning

Asplunds pärla: Stadsbiblioteket

Sveriges kanske mest berömda byggnad stänger strax för renovering. Här är sista chansen på flera år att ta del av historien och arkitekturen på plats!

Efter nästan hundra år som Stockholms stadsbibliotek behöver byggnaden rustas upp. Därför stänger ”Asplundhuset” vid Odenplan från och med midsommar 2024, för att öppna igen 2027. 

Under visningen får du upptäcka både välkända och mindre kända utrymmen. Vi noterar detaljer som ger upplevelsen av byggnaden en särskild karaktär och klang. Detaljer som fortsätter att fascinera.

Ikonisk byggnad av Gunnar Asplund
Stadsbiblioteket invigdes 1928 och blev snabbt en arkitektonisk ikon, skapad av Gunnar Asplund. Hans byggnad står än idag på många internationella topplistor över framstående arkitektur. Under tiden som byggnaden projekterades var en ny stil på väg: modernismen. Gunnar Asplund influerades av det nya, men kvar finns drag av de tidigare stilarna nationalromantik och nyklassicism.

Förutom själva byggnaden stod Asplund även för inredningen och formgav bland annat utlåningsdiskar, lampor och möbler. Till sin hjälp hade han även några av tidens största konstnärer.

Sedan 2017 är byggnaden klassad som byggnadsminne.

Guide
Petra Adolfsson, konstvetare, håller visningen.

När

Måndag 6, 13 och 20 maj 11.30–13.00
Måndag 3, 10 och 17 juni 11.30–13.00

Pris

120 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Slussen.
Flertalet stadsbussar och Nacka/Värmdö-bussar till Slussen.
Museet ligger precis uppe på Södermalmstorg.

Allt som händer – Stadsmuseet

Spana in Welmas olika guider

Annonser: