Tillfällig utställning

Släkten och slavarna

Pågår till 1 september

Stadsmuseet

I Carl Johan De Geers utställning ”Släkten och slavarna” har möbler, tyger och bilder sammanfogats till sju olika installationer. De berättar om konfrontationen med den egna släktens inblandning i slaveriet på 1600-talet. Det handfasta arbetet, att spika och snickra på installationerna, kan ses som ett sätt att bearbeta denna omskakande upptäckt.

Utställningen ställer flera frågor på sin spets. Hur kan vi förhålla oss till ondska i det förflutna? Vilken roll spelar dessa händelser för oss idag? Vilken är vår tids blinda fläck? Historien tillhör inte enbart det förflutna som man skulle kunna tro. Händelser som utspelade sig för flera hundra år sedan påverkar oss här och nu.

Till utställningen hör ”Brasilien på Södermalm” med en handtryckt panoramatapet från 1829 med scener ur Portugals kolonialisering. Du kan även se arkeologiska fynd från ett sockerbruk på Södermalm där man på 1700-talet förädlade melass från Karibien.

Carl Johan De Geer
Carl Johan De Geer, född 1938, har under mer än ett halvt sekel arbetat med film, fotografi, textil, måleri, litteratur, grafik och scenografi.

När

17 februari–1 september 2024

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Slussen.
Flertalet stadsbussar och Nacka/Värmdö-bussar till Slussen.
Museet ligger precis uppe på Södermalmstorg.

Allt som händer – Stadsmuseet

Spana in Welmas olika guider

Annonser: