Visning

Slott

Temavisning: Textilier i Skoklosters slotts samlingar

Vävda tapeter – vackert och värmande! Senaste mode under 1600-talet var vävda tapeter med bildmotiv. Tapeterna var mycket dyrbara och placerades i de mest statusfyllda rummen. De flesta tapeterna ingår i sviter där flera tapeter tillsammans berättar en historia, till exempel från Bibeln eller om Alexander den stores liv. Se flera av slottets vackert vävda tapeter och lyssna till historien bakom dem.

Ett stort och välfyllt linneförråd ingick självklart i en slottsmiljö under 1600-talet. Vi slår även upp dörrarna till linneskåpen, här ligger linnet vitt, glänsande, hopvikt och placerat i travar. Dukar och servetter för det dukade bordet, lakan och örngott för den bäddade sängen liksom handdukar i mängd. Här finns linne från 1600-talet och fram till 1900-talets början, inköpt av slottets olika ägare. Linneförrådet innehåller exklusiv linnedamast men också vardagslinne i enklare tekniker och kvaliteter.

I biljettpriset ingår entré till slottet samt kaffe och slottsbulle i Slottscaféet efter visningen.

Temavisningen leds av Inger Olovsson som är intendent för Skoklosters slotts samlingar.

När

26 maj klockan 13.00 – 14.00

Pris

Temavisning och fika ordinarie: 245 kronor
Temavisning och fika medlem i vänföreningen: 160 kronor

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tag pendeltåget till Bålsta (sitt långt fram i tåget för att komma närmast utgången) och byt där till UL-buss 311 mot Skokloster. Resan tar ca en timme och en kvart.

Bil: Tag E18 mot Oslo/Enköping, sväng av vid Bro till länsväg 269/263 och följ skyltningen mot Skokloster. Resan är sju mil och tar ca en timme. Ett annat alternativ är E4 norrut, avfart vid Märsta till länsväg 263 som går förbi Sigtuna vidare mot Skokloster och Enköping. Efter avfarten från 263 ut på Skohalvön väntar tolv km landsväg genom gammal kulturbygd kantad av runstenar och bördiga åkrar. Koordinater: 59.70568, 17.62295

Spana in Welmas olika guider

Annonser: