Snörnål
Anna Margareta von Haugwitz jaktgevär

Tillfällig utställning

Slottsfruar och klostersystrar

Pågår till 30 september

Skoklosters slott

Skoklosters utställning om Slottsfruarna fortsätter även detta år.

Anna Margareta von Haugwitz gjorde en anmärkningsvärd resa. Från att som barn ha varit föräldralös i trettioåriga krigets Tyskland slutade hon sina dagar som riksrådshustru och grevinna. Hon var Skoklosters slotts första slottsfru och hennes avtryck märks tydligt än idag.

I närmare 750 år har kvinnor verkat, haft inflytande och tagit ansvar på Skokloster. Från den slutna kvinnovärlden bakom klostermurar i det medeltida klostret till slottsfruarnas insatser ända fram till 1960-talet. Efter Anna Margareta von Haugwitz kom fler slottsfruar att ge liv till skoklosters slott – kvinnor som tillförde nätverk, egendomar och ekonomiskt kapital. Flera av dem var också aktiva i samlingarnas utformande och bevarande.

Med fokus på teman som äktenskapets betydelse, socialt ansvarstagande, ledarskap och sökande efter nya kvinnoroller följer vi i spåren av de kvinnor som levt och verkat på Skokloster. En hittills undanskymd historia som nu lyfts fram i ljuset.

I utställningen visas allt från medeltida guldskinnsbroderi, porträtt och vävda tapeter till juveler och jaktvapen. Här finns också föremål ur privata samlingar som tidigare inte visats publikt, så som porträtt målade av Bruno Liljefors och Henrique Medina – och klänningar av den franske modeskaparen Jean Patou.

När

Utställningen är öppen 6 maj – 30 september 2023.
I maj och september på helger klockan 11-16
1 juni-31 augusti klockan 11-17

Pris

Entré 120 kr, barn gratis.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tag pendeltåget till Bålsta (sitt långt fram i tåget för att komma närmast utgången) och byt där till UL-buss 311 mot Skokloster. Resan tar ca en timme och en kvart.

Bil: Tag E18 mot Oslo/Enköping, sväng av vid Bro till länsväg 269/263 och följ skyltningen mot Skokloster. Resan är sju mil och tar ca en timme. Ett annat alternativ är E4 norrut, avfart vid Märsta till länsväg 263 som går förbi Sigtuna vidare mot Skokloster och Enköping. Efter avfarten från 263 ut på Skohalvön väntar tolv km landsväg genom gammal kulturbygd kantad av runstenar och bördiga åkrar. Koordinater: 59.70568, 17.62295

Annonser: