Slott

Skoklosters slott

Skoklosters slott räknas som ett av världens främsta barockslott och det största privatpalats som har byggts i Sverige. Det tillkom under den svenska stormaktstiden. Trots en byggtid på över trettio år fullbordades slottet inte helt, utan bygget avstannade då byggherren Carl Gustaf Wrangel dog 1676.  

Skokloster är numera museum och sedan 1971 ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.

På Skoklosters slott förvaras över 50 000 föremål, däribland en omfattande vapensamling och ett porträttgalleri med 600 verk, däribland den världskända målningen Vertumnus av Giuseppe Arcimboldo. Vissa av museets salar visas för allmänheten under sommarmånaderna.

Guidade visningar
Vi erbjuder dagligen visningar på svenska och engelska, flera gånger i timmen.

Audioguide
Upplev slottet på egen hand genom audioguiden. Pris för vuxna är 20 kr. 

Slottscaféet
Slottscaféet drivs av Gill och Tommy Schröder. Det är inrymt i de rum som på 1700-talet kallades ”Lilla Köket”. Här serveras nybakat kaffebröd, smörgåsar och hemlagade luncher. Välj att sitta inne i det gemytliga gamla köket under 1600-talsvalven eller utomhus i lindarnas skugga med utsikt över Mälaren.

När

Under perioden oktober till maj har Skoklosters slott öppet för bokade grupper samt för särskilda evenemang och lovaktiviteter. Under sommaren är det öppet varje dag.

Pris

Ordinarie 120 kr
Barn t.o.m 18 år fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tag pendeltåget till Bålsta (sitt långt fram i tåget för att komma närmast utgången) och byt där till UL-buss 311 mot Skokloster. Resan tar ca en timme och en kvart.

Bil: Tag E18 mot Oslo/Enköping, sväng av vid Bro till länsväg 269/263 och följ skyltningen mot Skokloster. Resan är sju mil och tar ca en timme. Ett annat alternativ är E4 norrut, avfart vid Märsta till länsväg 263 som går förbi Sigtuna vidare mot Skokloster och Enköping. Efter avfarten från 263 ut på Skohalvön väntar tolv km landsväg genom gammal kulturbygd kantad av runstenar och bördiga åkrar. Koordinater: 59.70568, 17.62295