Tillfällig utställning

Konstutställning

Shepard Fairey – Photo Synthesis

Pågår till 13 oktober

Fotografiska

Från gräsrotsrörelsen till gallerierna. Shepard Fairey är ett av de största namnen inom gatukonst med över 135 muralmålningar världen över. Han slog igenom stort med det välkända porträttet av Barack Obama inför USA-valet år 2008 och med klädmärket OBEYs explosiva framfart. Nu presenterar Fotografiska Shepard Faireys första soloutställning i Sverige, där hans tidiga ikoniska verk varvas med helt nya verk skapade för utställningen.

Vad har John Lennon, Barack Obama och Joan Jett gemensamt? De har alla porträtterats av gatukonstens okrönte konung Shepard Fairey, som nu gör ett efterlängtat Sverigebesök. Photo Synthesis blir sommarens stora utställning på Fotografiska, med över 200 verk från Shepard Faireys omfattande karriär. Här visas den världsberömda konstnären med allt från hans allra tidigaste verk till helt ny konst unikt skapad för den här utställningen.

FRÅN GATULANDSKAP TILL GALLERIER
– Utställningen Photo Synthesis utforskar hur fotografi har spelat en stor roll i min kreativa process under hela min konstnärliga utveckling. Även om mina illustrationer ofta är grafiska så är fotografi en viktig komponent i många av mina bilder. Jag har en stark övertygelse om att illustrationer, fotografi, måleri och grafik inte bara är separata uttryckssätt utan att de kan kombineras på ett synkroniserat sätt. Photo Synthesis visar fotorelaterade konstverk från hela min karriär, säger Shepard Fairey.

Shepard Fairey har skapat kring 135 offentliga väggmålningar och hans klistermärken, guerillakonst och offentliga väggmålningar finns idag över hela världen. Hans konst har vuxit från gatulandskapen till att idag visas på några av världens största museer och gallerier.

EN AV SAMTIDENS MEST PROVOKATIVA KONSTNÄRER
– Vi är enormt stolta att få visa Shepard Fairey som är en av de mest hyllade och samtidigt mest provokativa konstnärerna i världen just nu, med ett alltid lika brinnande samhällsengagemang. Med sina många muralmålningar har han förändrat hur människor samtalar om konst och ser på stadslandskapet. Med den här utställningen hoppas vi att inspirera till nya perspektiv och utmana förutfattade meningar om konstens plats och möjligheter i samhället, säger Johan Vikner, global utställningschef på Fotografiska.

Utställningen Photo Synthesis visas på Fotografiska Stockholm från 14 juni till 13 oktober 2024 och är kurerad av Fotografiska; Thomas Schäfer, Exhibition Manager, Mohamed Mire, Exhibition Manager och Johan Vikner, Global Director of Exhibitions.

OM SHEPARD FAIREY
Shepard Fairey (född 1970 i Charleston, South Carolina) är en samtida gatukonstnär, grafisk designer, aktivist och grundare av OBEY Clothing och den kreativa byrån Studio Number One. År 1989, under sina konststudier vid Rhode Island School of Design, skapade Shepard Fairey klistermärket ”Andre the Giant has a Posse” som senare utvecklades till konstkampanjen OBEY GIANT. År 2008 blev hans porträtt av den dåvarande demokratiske presidentkandidaten Barack Obama en framgångsrik symbol i kampanjen för den första afroamerikanska presidenten. Han är också känd för ”We The People”-kampanjen som lanserades under Women’s March år 2017.

När

14 juni – 13 oktober.

Pris

Ordinarie entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Spana in Welmas olika guider

Annonser: