Tillfällig utställning

Konsthall

Jeff Cowen – Berlin Works

Pågår till 18 augusti

Fotografiska

Jeff Cowens första utställning i Sverige ger en unik inblick i konstnärens omvälvande Berlin-period. Cowen är internationellt känd för sina detaljerade och texturella fotokonstverk som fängslar sinnena och tänjer på gränserna för konventionellt fotografi. I utställningen presenteras över 100 handgjorda silvergelatinprintar som visar Cowens innovativa konst.

Den 17 maj öppnar Jeff Cowens utställning Berlin Works på Fotografiska Stockholm. Cowen är född och uppvuxen i New York City. Han har ägnat sig åt fotografi sedan 1980-talet, då han arbetade som taxichaufför samtidigt som han tog en examen vid New York University. Efter att ha bott i Paris 2001-2007 flyttade Cowen sin studio och sitt laboratorium till Kreuzberg i Berlin, där hans unika visuella språk genomgick en intensiv utvecklingsperiod. Den samling konstverk som visas i utställningen Berlin Works ger en representativ bild av hans Berlin-period, som pågick fram till 2023.
 
Cowens verk utforskar det fotografiska mediets evolutionära potential genom att förena måleriets kraft med fotografins. Hans konst befinner sig i skärningspunkten mellan verklighet och surrealism, mellan det synliga och det osynliga och mellan nutid och dåtid.
 
– Cowens verk överbryggar det synliga med det osynliga, och nutid med det förflutna. Här får vi verkligen ta del av Cowens experimentella sätt att jobba, vilket resulterar i helt unika verk, säger Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.
 
 
Jeff Cowen arbetar uteslutande med analogt fotografi och bearbetar ofta sina storformatsprintar med olika kemiska procedurer, markeringar, penselarbete och efterbehandling efter mörkrummet med målning och collage. Hans verk kännetecknas av sina tredimensionella, skulpturala och texturella utseende.
 
– I oroliga tider tror jag att konsten är extra nödvändig som en påminnelse om människors kraft, ”human spirit”. Det är en ära att få visa mina verk och min kärlek till det fotografiska mediet här i Sverige och på Fotografiska, säger Jeff Cowen.
 
Utställningen Berlin Works visas på Fotografiska Stockholm från 17 maj till 8 september och kurator är Ellen K. Willas med Mohamed Mire som utställningsproducent från Fotografiska.
 
Samlingen är utlånad av MAP Collection Germany, som äger en betydande samling verk från Jeff Cowens Berlin-period 2007-2019.

När

17 maj – 18 augusti.

Pris

Entréavgift 179-219 kr (online-bokning)

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Spana in Welmas olika guider

Annonser: