Tillfällig utställning

Prix Pictet – Human

Pågår till 18 augusti

Fotografiska

Nu kommer Prix Pictet, världens ledande pris för fotografi och hållbarhet, till Fotografiska Stockholm. Här är målet att använda fotografins kraft för att rikta fokus mot global hållbarhet och i år är temat och utställningstiteln Human. Tolv framstående fotografer utvalda av juryn medverkar och de utforskar på sina egna sätt medmänsklighet och människans interaktioner med omvärlden. Den 19 april öppnar dörrarna för Human på Fotografiska.

Sedan starten för femton år sedan utforskar Prix Pictet människans roll för planeten och global hållbarhet och på årets tema Human samlas nu tolv fotografer för att tolka detta med allt från dokumentära bilder till porträtt och landskapsfotografi.

”DOKUMENTÄRA FOTOGRAFIETS INNEBOENDE KRAFT ATT BERÄTTA”
– Att få ta del av tolv unika inblickar, genom det arbete var och en av fotograferna bidrar med, påminner om det dokumentära fotografiets inneboende kraft att berätta, att uppmärksamma och att skapa grund till förändring, säger Lisa Giomar Hydén, utställningschef på Fotografiska Stockholm.

Vid en ceremoni på Victoria & Albert Museum, som var den internationella turnéns första stopp, tillkännagavs i september 2023 att den indiska fotografen Gauri Gill vunnit årets omgång med sina verk som visar hennes tro på att arbeta med samhällsfrågor genom det hon kallar ”aktivt lyssnande”. I över 20 år har Gauri Gill haft ett nära samarbete med samhällen i öknen i norra Indien och under det senaste årtiondet med konstnärer från ursprungsbefolkningen i Maharashtra.

– Att visa det allra bästa av världens fotografi inom ämnet hållbarhet har varit vårt uppdrag under mer än ett decennium med Prix Pictet, och att vilja sätta ljus på det väldigt angelägna ämnet hållbarhet är något som vi delar med Fotografiska. Möjligheten att turnera och få dela detta arbete med en svensk publik är ett privilegium för oss, och vi hoppas att vår första utställning här blir den första av många framöver, säger Isabelle von Ribbentrop, Executive Director för Prix Pictet.

BERÖR ALLT FRÅN KONFLIKTER OCH BARNDOM, TILL GÄNGVÅLD OCH MIGRATION
Andra medverkande fotografer i utställningen är bland andra Federico Ríos Escobar som dokumenterat den hjärtskärande verkligheten för sydamerikanska barn vars föräldrar har gett sig ut på den farliga migrantresan genom Darién-gapet, och isländska fotografen Ragnar Axelsson som i över 40 år har kartlagt de dramatiska förändringarna i ursprungsbefolkningens liv, landskapen och miljön i utkanten av den beboeliga världen.

I utställningen berörs allt från konflikter, barndom och ekonomiska processers kollaps till spåren av mänskligt liv och industriell utveckling, gängvåld, gränsområden och migration. Human visas på Fotografiska från 19 april till 18 augusti.

ALLA MEDVERKANDE FOTOGRAFER:
Hoda Afshar, Iran
Gera Artemova, Ukraina
Ragnar Axelsson, Island
Alessandro Cinque, Italien/Peru
Siân Davey, Storbritannien
Gauri Gill, Indien
Michał Łuczak, Polen
Yael Martínez, Mexiko
Richard Renaldi, USA
Federico Ríos Escobar, Colombia
Vanessa Winship, Storbritannien/Bulgarien
Vasantha Yogananthan, Frankrike

När

19 apr – 18 aug 2024

Pris

Entréavgift 179-219 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Spana in Welmas olika guider

Annonser: