Tillfällig utställning

En ny stil för en ny tid – Utflykter i Art Nouveau

Pågår till 31 augusti

Hallwylska museet

Art Nouveau rymmer en mångfald av formspråk, från de mer välkända stiliserade våglinjerna och kvinnofigurerna till skogarnas och kärrens kryp. Stilen påverkade hela vår miljö och föremålen runt oss, allt från arkitektur till mode, från synen på naturen och vår livsmiljö.

I utställningen lyfter museet fram Art Nouveau, den nya konstriktning som bröt fram mot slutet av 1800-talet. Genom ett urval av föremål från Göran Bratt, Magnus Palm och Markus Dimdal privata samlingar får besökaren en inblick i stilen. Här visas över trehundra föremål i glas, keramik och metall som representerar stilens olika uttryck och variationer.

Välkända alster visas
Här visas bland annat verk av den välkända franska glaskonstnären Emile Gallé som var en av de främsta gestalterna inom Art Nouveau. Han blev framför allt känd som glaskonstnär. När han ställde ut på konst och industriutställningen i Stockholm 1897 väckte hans glas stort intresse. Tillsammans med andra internationella konsthantverkare influerade han de svenska formgivarna.

Naturen som inspirationskälla
Utställningen ägnas åt det uttryck som Art Nouveau tog sig i Sverige. De nya vindarna från kontinenten om en konst med naturen som inspirationskälla smälte i Sverige samman med den nationalromantiska rörelsen och dess betoning av den lokala historien, nordisk natur och folkkultur.

När

Tis 12-16, ons 12-19, tor-fre 12-16, lör-sön 11-17

Pris

Pris: 90 kronor för vuxna, fri entré för barn upp till 19 år. Det går endast att köpa biljett till utställningen på plats i museet.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg eller Kungsträdgården.
Buss: 2, 54, 56, 57, 76
Spårvagn: Linje 7.