Museum

Salong Energi – Ågesta Kärnkraftverk: En bit av historien som har glömts bort

En bit av historien som har glömts bort

Dolt i berget fanns ett unikt kulturarv som berättade om teknikutveckling, framtidstro och drömmen om ett välfärdsland. I den här utställningen synliggör vi berättelser som legat orörda och tittar tillbaka på det vi har glömt.

I en utställning som väcker frågor kring kärnkraft, innovation, samhällsfenomen och kulturarv, kan du nu förflytta dig till en plats som få människor har besökt och som inte längre finns. Kliv in i Salong Energi – Ågesta Kärnkraftverk där du kan ta del av utvalda föremål och berättelser från personer som byggde samt arbetade i verket.

I Salong Energi – Ågesta Kärnkraftverk kan du se utvalda och unika föremål som kärnkraftverkets stora kontrollbord, strålskyddsutrustning, modeller och ritningar av Ågesta. Hör berättelser från personer som byggde och arbetade i verket och se dokumentärfilmen Ågesta – A Ripple in Time. Vilka var drömmarna hos aktörerna som byggde, drev och avvecklade Ågesta kärnkraftverk?  Vad säger dessa drömmar om ett litet, tekniskt avancerat land som försöker navigera på den globala energimarknaden och ta steget in i kärnkraftsåldern?

Djupdyk i en utställning som utmanar, väcker känslor och frågor. Men ger kanske också hopp, för här finns även en spaning på i framtidens kärnkraftsteknik. I utställningen finns även ett quiz där besökarna kan testa sina kunskaper kring kärnkraft och energi.  

Ågestapodden
Utställningen Salong Energi – Ågesta Kärnkraftverk har en tillhörande podd som du kan lyssna på via Soundcloud. Börja din lyssning här

Highlights från utställningen

  • Kontrollbord från kontrollrummet i Ågesta 
  • Bränslestav för uranoxid (atrapp) 
  • Skyddskläder och strålskyddsmätare 
  • Modell av Reaktor 1 (R1)
  • Modell av kontrollrummet i Ågesta, byggt i Lego 
  • Dokumentationsbilder och film från verket och den pågående rivningen
  • Bilder och arkivmaterial från Tekniska museets samlingar
  • Monumentalbild från Atomåldern av atomkonstnären Arvid Nilsson 
  • Sprängskiss över Ågesta 
  • Modell från KTH av nya generationens kärnkraftverk SMR   

Ågestaföremålen är friklassade och donerade av Vattenfall AB till museet. 

Om Ågesta
Sverige var ett av de första länderna i världen att satsa på den nya teknologin, när atomåldern startade i mitten av 1940-talet. Det började med upptäckten att Sverige hade stora mängder uran som skulle kunna användas som kärnbränsle. Staten, forskarvärlden liksom industrin var uppfyllda av visionen om ett välfärdssamhälle drivet av atomenergi, och ganska snart stod kärnkraften för nästan hälften av elproduktionen i Sverige.

1954 startade den första svenska kärnreaktorn R1 vid Kungliga Tekniska Högskolan, och det planerades för nya anläggningar för forskning och energiproduktion. 1964 öppnade det första kommersiella kärnkraftverket nära Farsta, som var i drift till 1974. Sedan dess har Ågestaverket varit stängt, och kärnkraftverket har föreslagits bli såväl museum som statligt byggnadsminne.

Läs mer om Salong Energi – Ågesta Kärnkraftverk på Tekniskamuseet.se

När

Öppet alla dagar 10-22!

Pris

160 kr online, 170 kr på plats.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 69 till Museiparken.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: