Gratis

Digitalt

Rikssalen i 360°

Upptäck Rikssalen på Kungliga slottet i 360°. En sal som var Sveriges maktcentrum under hundra år och som fortfarande används vid officiella högtidligheter.

Till 1755 års riksdag stod salen färdig att tas i bruk och var platsen för ständernas gemensamma möten under kungens ordförandeskap. Rikets sal har genom tiderna gett rum för symboliskt stora händelser och Kungen öppnade riksdagen här under högtidliga former varje år fram till och med 1974. Än idag används Rikssalen vid officiella högtidligheter.

Drottning Kristinas magnifika silvertron som finns placerad här är en av slottets höjdpunkter. Här satt Kungen vid sitt trontillträde i september 1973.

Våren 2010 genomgick Rikssalen en omfattande restaurering (många av detaljbilderna av skulpturerna är tagna från den perioden vilket gör att byggnadsställningar skymtar på några ställen). Den 19 juni 2010 hölls Kronprinsessparets bröllopsmiddag här.

Rikssalen har även används för filmvisning. 1925 års stora drama var John W. Brunius Carl XII i två delar med Gösta Ekman d.ä. i huvudrollen. I samband med premiärerna bjöd Gustaf V och drottning Viktoria in Stockholms alla officerare på filmvisning här i Rikssalen. I den virtuella turen går det att se ett par minuter av filmen vid Musikläktaren.

Rikssalen är 610 kvadratmeter stor och har en takhöjd på 16 meter. Bilderna i den virtuella turen är tagna på marknivå och sex meters höjd, och kan alltså ses i två olika nivåer.

Rikssalen är öppen för besök året runt. Med visningen i 360° kan den magnifika salen upplevas var du än befinner dig.

När

Rikssalen är öppen för besök året runt. Med visningen i 360° kan den magnifika salen upplevas var du än befinner dig.

Pris

Gratis

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:Gamla stan.
Buss: till Slottsbacken eller Riddarhustorget.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: