Basutställning

Nordbor – livet i Norden genom 500 år

Nordiska museets stora utställning ”Nordbor” handlar om livet i Norden genom 500 år och utspelar sig i den nordiska naturen med verkliga personöden som huvudkaraktärer.

Utställningen låter dig utforska hur kulturen och livet i Norden formats och omformas, i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Vad betyder naturen för människorna? Hur ser familjen och hemmet ut? Vad tror nordborna på, vad drömmer de om, vad skrämmer och var finns tröst?

  • Med utgångspunkt i verkliga livsöden
    Utställningens huvudkaraktärer är gestaltade levnadsöden ur våra samlingar. Du får möta människor som lever eller har levt här i verkligheten. Berättelsen tar plats i den nordiska naturens årstidsväxlingar – en gemensam erfarenhet för människor som bor i Norden, oavsett tid och kontext.
  • Gå genom 500 år och fyra årstider
    Utställningen sträcker sig genom hela översta våningen på Nordiska museet i 27 rum som leder dig på en kronologisk resa. När du går in i utställningen är det tidigt 1500-tal och bitande midvinter i skogen. En farfar sörjer förtvivlat sitt älskade barnbarn. En välbärgad ung man på bildningsresa längtar hem från mörkret och kylan. En mäktig karriärkvinna övervintrar innanför tjocka slottsmurar. Du fortsätter förbi by och stad. Genom vår och sommar.


Interaktiv upplevelse
Du kan själv ta plats i historien i de interaktiva delarna av utställningen: Spela en roll i en myllrande 1600-talsstad. Bli en röst i 1700-talets virvlande tryckfrihet. Uppleva 1800-talets kafékultur där rubriker från när och fjärran tränger sig på. Och lämna ditt eget avtryck och fantasiporträtt i framtidsskogen.

Audioguide för vuxna och barn
Vår audioguide tar dig på en guidad tur genom utställningen och blandar berättande med dramatiserade scener, direkt i din telefon. Audioguiden finns i två versioner:
för vuxna och ungdomar (svenska eller engelska)
för barn 8–11 år (svenska) från den 17 februari.

Speltiden är ungefär 50 minuter (barnspåret något kortare)
Ladda ner audioguiden gratis till din telefon!

När

Visas tillsvidare

Pris

Entré: 170 kr, pensionär eller student 150 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana till Karlaplan.
Buss 67, 69 eller 76 samt spårvagn Linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet
Färja till Allmänna gränd från Slussen (På sommaren finns även en färjeförbindelse till Nybroplan)

Spana in Welmas olika guider

Annonser: