Gratis

Promenader

Kungliga promenader – promenader med natur, kultur och kunglig historia

Kungliga Promenader

Appen Kungliga promenader vill visa besökare sevärdheter inom natur, kultur och kunglig historia i de kungliga parkerna och samtidigt erbjuda vackra och avkopplande promenader. I appen hittar du promenader kopplade till slotten Drottningholm, Ulriksdal och Tullgarn, nationalstatsparken Djurgården samt Hagaparken. Femhundraårsminnet av kungavalet sätter strålkastarljuset på Vasaborgen Gripsholm – slottet som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir Gustav I belyst under 2023.

Den nya ’Vasapromenaden’ i appen ’Kungliga promenader’ guidar dig runt den storslagna Vasaborgen. Vid åtta stopp, varav sex finns i anslutning till slottet, berättas om Gustav Vasa och Vasaättens historia. Stoppen ger också inblick i några av de historiska höjdpunkter som ägt rum på slottet samt hur det byggts om, byggts ut och förändrats genom århundradena i takt med staden Mariefreds utveckling.

De fyra tornen – Vasatornet, Griptornet, Fängelsetornet och Teatertornet – har var och ett en betydelsefull del i slottets historia. Här berättas om var Erik XIV egentligen satt fängslad, om en spionkarta från 1560-talet, och var Gustav Vasa placerade skyttegångar och kanongluggar i borgens murar under den tid platsens militära betydelse var stor.


Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder. Innehållet finns tillgängligt var du än befinner dig och kan läsas både före, efter och under ett besök på plats.

Djurgården
En naturskön promenad på Djurgården – från Djurgårdsbron, längs stranden till det kungliga sommarslottet Rosendal. På vägen passerar du skulpturer, byggnader och platser där historiska händelser har utspelat sig.

Drottningholms slott
Appen leder dig genom världsarvet Drottningholms slottspark. Från den kungliga bostaden, genom den historiska parken och upp till det exotiska Kina slott. Det finns fyra olika promenader och du kan välja vilken promenad som passar just dig.

Ulriksdals slottspark
Parkappen tar oss med på en naturskön promenad genom Ulriksdals slottspark samtidigt som vi får lära oss om parkens historia och byggnader. Slottsparken är ett vidsträckt område med spår av olika stilideal. Här anlades en av landets praktfullaste barockträdgårdar i slutet av 1600-talet

Tullgarns slottspark
Parkappen Kungliga promenader tar oss med på en vandring genom Tullgarns slottspark samtidigt som vi får lära oss om parkens historia och byggnader.

Hagaparken
Parkappen tar dig med på en vandring genom Hagaparken och samtidigt får du lära dig mer om parkens historia och byggnader.

När

Alltid tillgänglig

Pris

Gratis

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Köp appen i App Store eller Google Play

Annonser: