Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid

Hallwylska museet

Senast uppdaterad 2021-12-13

Beskrivning
Hur kunde man mötas som homosexuell man i en tid då sexuella relationer mellan personer av samma kön var olagliga i Sverige och vilka var de platser som blev till fristäder för homosexuella möten mellan män?

Utställningen Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid berättar om den tid då kärlek mellan personer av samma kön var olaglig i Sverige. Ett förbud som försvårade möten och förhindrade ett öppet liv tillsammans. Men hur kunde man ändå ta plats i samhället som man och homosexuell och hur var samhällets syn på det vid denna tid? Utställningen ger också en inblick i hur den manliga homosexualiteten gjorde avtryck inom konsten, scenen och filmvärlden. Många av de verk som skapades av homosexuella kreatörer och konstnärer hör till våra klassiker inom kulturområdet.

– Det är inte så länge som vi förstått att vår berättelse är värd att berätta. Tidigare har man gömt undan och osynliggjort, i många fall bränt brevväxlingar, raderat spår och till och med förfalskat historien. Därför blir en utställning som Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid så angelägen, säger Jonas Gardell, författare och medproducent.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss:
2, 54, 56, 57, 76 

Spårvagn:
Linje 7.
Tider

Öppettider: 11/6 2021–31/3 2022 ons 12–19, tor–fre 12–16, lör–sön 11–17.

Kostnad

Fri entré med förbokad biljett

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperNej
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféNej
Karta