Mer läsning
Publicerat 17 Maj 2021 16:27

Mycket Covidkonst på årets vårsalong!

I år bli Liljevalchs vårsalong sommarsalong men annars är allt sig likt. Det är högt, lågt, humoristiskt och allvarligt på samma gång. Givetvis sätter pandemiåret spår även i konsten med munskydd i brons och tvåmeterskonst.
 

Welma fick smita in för någon vecka sedan och tjuvtitta på den årliga publikmagneten på Liljevalchs ute på Djurgården. Konsthallschefen Mårten Castenfors visade runt i årets härligt brokiga samlingar och visade på bredden men även på hans personliga favoriter. Han poängterade att det Nordiska vemodet syns även i år. Han menar att det märks tydligt i konsten att vi bor i ett mörkt och kargt land. Det är dystra lastbilsparkeringar, kalhyggen och allmän leda. Men det är också finurliga vardagsbetraktelser som lockar till skratt.  


Konstnär: Randi Leirnes 

Givetvis så har även Corona satt sina spår i årets upplaga. Det första som hörs när man kliver in i utställningen är Rebecca Beyenes tvätta händerna-animation där vi hör årets mantra: tvätta händerna på jordens alla språk. Vi möts även direkt av Stefan Bennedahls sinnrika gasmaskinstallation med små fina kontorslergubbar, alla iförda gasmasker, med ett behörigt avstånd från varandra.


Tv: Konstnärer: Johan Sandler/Björn Ahlberg
Th: Konstnär: Pontus Johansson

 
Det råder inget tvivel på att just två metersregeln har satt sig i vår folksjäl. I de andra rummen möts vi av en vacker färgrik två meter lång tvålinstallation för att i nästa rum kika på ett schackspel med nya tvåmeters-dimensioner.

”Vårsalongen skiljer sig från vanliga utställningar. Det här är lite för crazy i positiv mening”

- Mårten Castenfors

I år var det rekordmånga som sökte att få komma med – över 4 000 bidrag har passerat juryns granskning som i år utgjordes av konstnären och fotografen Jens Assur och konstnären Petra Hultman. Juryns ordförande har varit Liljevalchs chef Mårten Castenfors.
 
158 konstnärer lyckade passera nålsögat med totalt 353 verk. Som vanligt är åldersspannet stort där årets yngsta konstnär är 20 år och den äldsta 92 år. Det som gör Liljevalchs vårsalong lite extra speciell är att juryn aldrig vet vem som har skickat in sitt bidrag. Så här tävlar kända namn sida vid sida med glada amatörer under devisen att konsten talar för sig själv.  Tv: Konstnär: Kajsa Rytenberg
Th: Konstnär:  Elsa Gregersdotter

 
Alla verk är till salu och deltagarna har själva satt priserna. Dyrast i år är Peter Zacskos svit av 14 oljemålningar med titeln Säger ni vägg eller väg? som säljs som en helhet för 612 000 kronor. Billigast är Embla Niklassons 71 stengodsfigurer under namnet Friends or food? som kostar 300 kronor per del. Försäljningen av verk pågår under hela utställningsperioden.
 
Vårsalongen 2021 varar hela sommaren, till och med den 22 augusti. Liljevalchs har öppet alla dagar i veckan klockan 11–17, tisdag och torsdag kvällsöppet till klockan 19.Liljevalchs konsthall ligger på Djurgårdsvägen 60.
 

Lär mer om Vårsalongen här!