Art nouveau, magnifik dukning och servettkonst på Hallwylska i sommar

Du har väl koll på att du kan kliva in Stockholms eget Downton Abbey bara ett stenkast från Dramaten? Går man längs Hamngatan och lyssnar noga så kan man riktigt höra historiens vingslag. På Hallwylska palatset har historien stått still sedan 1930.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/HWY_WoW_dubbelportratt.jpg
Makarna Wilhelmina och Walther von Hallwyl använde ursprungligen Hallwylska palatset som vinterbostad.

Lämna stadens brus bakom dig och förflytta dig 100 år tillbaka i tiden! Hallwylska museet är en persons vision och verk. Wilhelmina von Hallwyl (1844–1930) var en av Sveriges storsamlare av konst och konsthantverk vid sekelskiftet 1900. Under sitt liv köpte hon stora mängder konst och antikviteter och idén att skapa ett museum växte fram allt eftersom samlingen växte.

Idag är Hallwylska museet en självklar plats för dig som älskar form och design från en svunnen tid. I sommar fokuserar museet på det dukade bordet och du kan njuta av banbrytande design i den stora utställningen om Art nouveau men även vila blicken på överdådiga dukningar och magnifik servettkonst. Missa heller inte den lummiga innergården där du kan avnjuta en cocktail efter jobbet eller bara som avslut på en trevlig sommardag.

Utflykter i Art Nouveau

Museet lyfter nu fram Art nouveau – den nya konstriktning som bröt fram mot slutet av 1800-talet. Genom ett urval av föremål från tre privata samlingar får besökaren en inblick i stilen.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/hallwylska-museet-art-nevoue-vaser.jpg
I utställningen visas bland annat verk av den välkända franska glaskonstnären Emile Gallé som var en av de främsta gestalterna inom Art Nouveau. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM.

I utställningen visas över trehundra föremål i glas, keramik och metall som representerar stilens olika uttryck och variationer. Art Nouveau, även kallad jugend, rymmer en mångfald av formspråk, från de mer välkända stiliserade våglinjerna och kvinnofigurerna till skogarnas och kärrens kryp. Stilen påverkade hela vår miljö och föremålen runt oss, allt från arkitektur till mode, till synen på naturen och vår livsmiljö.

Strunta i de gamla tråkiga stilarna, utgå från naturen!

Utställningen ägnas åt det uttryck som Art nouveau tog sig i Sverige. De nya vindarna från kontinenten om en konst med naturen som inspirationskälla smälte i Sverige samman med den nationalromantiska rörelsen och dess betoning av den lokala historien, nordisk natur och folkkultur.

Konsten att duka ett bord

Utöver ett besök i det magnifika hemmet, står det dukade bordet i fokus i sommar. I matsalen möts du av ett bord dukat för en storslagen fest och i biljardrummet får servettbrytningen ta plats.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/hallwylska-museet-joan-sallas-920x1080-1-e1685448254126.jpg
Se 12 unika servettbrytningar bringas till liv av vikkonstnären Joan Sallas, där varje modell ger oss en spännande inblick i svensk kulturhistoria. Foto: Jens Mohr, Haallwylska museet/SHM.

Joan Sallas servettbrytningar

Den världsberömde katalanske vikkonstnären Joan Sallas har återskapat allt från de europeiska hovens till barockens historiska servettbrytningar. Nu gästar han Hallwylska museet med tolv unika servettbrytningar ur Knut Erik Venne Höökenberg bortglömda böcker om hushåll och matlagning från 1850-talet. Varje modell bringas till liv av Sallas händer och ger oss en spännande inblick i svensk kulturhistoria.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/Den-franska-kocken.jpg
Den Franska kocken: Denna typ av knytteknik dök upp efter franska revolutionen när man försökte återskapa de äldre modellerna, men deras avancerade teknik var bortglömd.
https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/Konglig-Begrafningsserwet.jpg
Konglig Begrafningsserwet: Den kungliga begravningsservetten för Karl XIV Johan, som dog 1844.

Utställningen visas i biljardrummet på paradvåningen.

Dukat för fest! 

Vid sidan om utställningen i biljardrummet, visas i matsalen ett spektakulärt dukat bord för en storslagen fest! Glas, bestick och de brännförgyllda bordsplatåerna har plockats fram och putsats skinande rena för att vackert samsas med allt från menyer till vapenservisen och servettbrytningar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/Hallwylska-museet-dukat-for-fest-1920x1080-tudelad-puff.jpg
Det finns dokumenterat i arkivet vilka snittblommor som beställdes till vissa av dukningarna, till exempel röda rosor (bjudning 10 juni 1915), röda tulpaner med sälgkvistar och ormbunksblad (bjudning 26 januari 1919) och mörkröda dahlior med vildvinslöv (bjudning 1 oktober 1919). Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet/SHM.

Missa inte sommarens temavisning, varje onsdag, om mat, dukning och servettbrytning! /Welma

Kring sekelskiftet 1900 hölls många storslagna middagar i den praktfulla matsalen i Hallwylska palatset. Bland annat var det, under den tidiga våren, vanligt att paret von Hallwyl höll ett par större formella middagsbjudningar med upp till tio rätter, som planerades in i minsta detalj från menyn till bordsplaceringen. Bordet smyckades med en bordsplatå som är ett franskt empirearbete från 1800-talet, blomarrangemang, marmorfrukter, konversationspjäser och konfekt. I borddukningen ingår vackra servettbrytningar, damernas servetter har formats till solfjädrar och herrarnas servettbrytning är ”kopplade gevär”.

Nu har museet återskapat denna vackra dukning med originalföremål ur samlingarna.

Sommarens visningar