Tillfällig utställning

Strindberg vs. Youssef

Pågår till 31 december

Nordiska museet

Konstnären Daniel Youssef utgår från August Strindbergs självbiografiska roman Inferno och arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med en av Strindbergs mest ikoniska målningar, Vågen, som finns i museets samlingar.

August Strindberg och Nordiska museet
Visste du att August Strindberg och Nordiska museets grundare Artur Hazelius var goda vänner (för det mesta)?  I museets arkiv finns brevväxlingar som visar på  deras samarbete och museets utveckling. Strindberg var faktiskt rentav en av Hazelius ”skaffare” och tipsade ofta Hazelius om föremål att ta in i samlingarna.

I våra samlingar finns idag den största samlingen av August Strindbergs målningar och en stor del av författarens möbler, originalmanuskript och bibliotek. Strindbergs möbler och bibliotek finns att se på Strindbergsmuseet och majoriteten av manuskripten finns på Kungliga biblioteket.

Om Daniel Youssef
Daniel Youssef, född 1975 i Växjö, bor och verkar i Stockholm. Han har tidigare ställt ut på bland annat Södertälje konsthall, Skövde konsthall och Arsenalsgatan 3 i Stockholm. Daniel Youssef var nyligen aktuell med sin medverkan i grupputställningen Swedish Ecstasy, kurerad av Daniel Birnbaum, på Bozar i Bryssel (17 februari–21 maj 2023). Där visade han två nya verk tillsammans med verk av bland andra just August Strindberg.

När

Öppnar den 27 oktober och pågår under hela 2024.

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana till Karlaplan.
Buss 67, 69 eller 76 samt spårvagn Linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet
Färja till Allmänna gränd från Slussen (På sommaren finns även en färjeförbindelse till Nybroplan)

Spana in Welmas olika guider

Annonser: