Tillfällig utställning

Southnord x Kulturhuset

26 okt–14 jan 2024

Kulturhuset Stadsteatern

Konstfesten Southnord x Kulturhuset bjuder på en stor grupputställning samt filmvisningar, samtal och performances i hela Kulturhuset. Här samlas några av Nordens främsta samtida konstnärer, några dolda pärlor och en och annan legendarisk föregångare. Gemensamt har de sitt afrikanska arv som de använder för att utforska vad det betyder att vara en komplex och mångfacetterad människa.

Kärnan i konstfesten i Southnord x Kulturhuset är utställningen The Threshold is a Prism i Galleri 3. I utställningen – som är curerad av Marcia Harvey Isaksson – blandas måleri, skulptur, fotografi, videoverk och ljudverk av ett 20-tal konstnärer från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Utställningen öppnar 26 oktober 2023. 

– Konstnärerna befinner sig på tröskeln mellan två kulturer och kan med den utgångspunkten förvandla det enkelspåriga till ett sprakande spektrum av nyanserade berättelser. Verken bär på historier som ofta inte berättas. De tystade och de röstlösa får en röst medan den gemensamma historieskrivningen kompletteras, säger Marcia Harvey Isaksson.

Tre fokushelger
Utöver utställningen The Threshold is a Prism kommer det att finnas ett rikt program för alla åldrar som innehåller samtal, filmvisningar, performances, workshops, föreläsningar och mycket mer.

Southnords program är uppdelat tematisk över tre helger med olika fokus då frågor som lyfts i utställningen undersöks. Hur kan bortglömd eller undervärderad kunskap lyftas fram och delas? Hur görs plats för det gamla i det ny? Vem finns i våra arkiv och vilka är uteslutna? Hur gräver vi i det personliga för att försöka se det allmängiltiga? Hur bearbetar vi det onda för att kunna gå vidare och hela oss själva? Hur är vår relation till naturen och hur kan vi glänta på det andliga?

Hela programmet släpps 6 oktober.

26-29 Oktober: Sharing
Helgens tema kretsar kring att dela med sig – av kunskap och erfarenheter, av plats och tid, av berättelser. Vi öppnar utställningen med en performance av Diana Agunbiade-Kolawole. Helgen fortsätter med en visuell poesikväll, sagostunder för barn, porträtt och teckningsworkshops för ungdomar, filmvisningar i samarbete med Cinemafrica, samt curator- och konstnärssamtal.

23-26 November: Digging
Helgens tema kretsar kring arkiv – den personliga och den offentliga, historieskrivningar och omskrivningar, kunskapsluckor och olika försök att fylla i och återskapa raderade historier. Den här helgen bjuder vi på filmvisningar med efterföljande samtal, en djuplyssningssession, samarbete med arkivprojekt från runt om i Norden där hela familjen kan bidra, samtal och föreläsningar.

11-14 Januari: Caring
Helgens tema kretsar kring omsorg – för sig själv, för varandra, för naturen. Vi undersöker alternativa sätt att vårda den spirituella och mentala hälsan. Vi börjar helgen med kortfilmvisningar och efterföljande samtal, performance, hårworkshops, konstnärssamtal, och mer!

Vad är Southnord?
Southnord är en helt ny plattform dedikerad till de mångfaldiga och varierande konstnärliga uttryck, förhållningssätt och berättelser som den afronordiska upplevelsen föder fram.

Medverkande konstnärer
Ahmed Umar (Norge)
Ami Weickaane (Senegal/Frankrike/Sverige)
Cecilia Germain (Sverige)
Diana Agunbiade-Kolawole (Sverige)
Dina El Kaisy Friemuth (Tyskland/Danmark)
Dyami Rafn Andrews (Island/USA)
Ernest Mancoba tolkat av Joseph Ndlovu (Sydafrika/Danmark/Frankrike)
Fatima Moallim (Sverige)
Germain Ngoma (Norge)
Guro Jabulisile Sibeko (Norge)
Ina Nian (Sverige)
Ismaila Fatty (Sverige)
Jeanette Ehlers (Danmark)
Khalid Shatta (Norge)
Michelle Eistrup (Danmark)
Musti (Norge)
Rafiki (Norge)
Santiago Mostyn (Sverige)
Sasha Huber (Finland)
Uwa Iduozee (USA/Finland) 

När

26-29 Oktober
23-26 November
11-14 Januari

Pris

Se hemsida för ev pris

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: