Tillfällig utställning

Skräddarsytt – kläder från skeppet Vasa återskapas

Pågår till 31 maj

Vasamuseet

Bland de som följde med på Vasas första och enda resa fanns två personer som nu får nytt liv genom kläderna de bar och andra ägodelar: Möt Beata och Baltzar i nya utställningen Skräddarsytt.
Under våren 2022 kan du som besöker Vasamuseet kliva in i en skräddarstuga från 1600-talet. Här arbetar museets forskare med att återskapa kläder till två personer som hittats vid utgrävningarna av Vasa. De har fått namnen Baltzar och Beata. Deras kläder är en del av museets unika samling av textilmaterial – en av de största samlingarna i världen med textilier, läder och kläder från vanliga människor från denna tid.

En packning och ett skelett
Baltzars dräkt bygger på fynden i en tunna som hittades på övre batteridäck. I tunnan fanns bland annat en tröja, knappar, byxor med dekorationsband och skor. Beatas kläder bygger på fynd vid skelettet av en kvinna som också hittades på övre batteridäck. Klädfragmenten består av bitar från en tröja, kjol och sko.

Forskarna kommer att använda målningar och andra historiska källor för att kunna komplettera de två dräkterna så att de båda får en komplett uppsättning kläder. Beatas kläder kommer bland annat att kompletteras med särk och huvudbonad, medan Baltzars dräkt också ska innehålla hatt och handskar.

Kläderna berättar
I skräddarstugan, där besökarna får se hur Beatas och Baltzars kläder återskapas söm för söm, visar Vasamuseets forskare hur hantverket gick till. Själva verkstaden som byggts upp i skeppshallen har skapats med utgångspunkt i 1600-talsmålningar och kläderna sys med historiskt korrekt material. Forskarna som arbetar på plats kommer själva att vara tidsenligt klädda.

Genom att återskapa de två personernas kläder är tanken att få veta mer om de människor som levde på Vasas tid. Kläderna berättar om vilken klass de tillhört, vilka material de haft råd med och ger flera ledtrådar till hur deras livsvillkor var.

Skräddarstugan kommer att vara bemannad varje vardagseftermiddag mellan klockan 13.00 och 16.00. Besökarna får på plats se Vasamuseets textilforskning omsatt i praktiken, möjlighet att känna på material och ställa frågor om arbetet.

När

Skräddarsytt har öppet vardagar kl. 13-16.

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Promenad: Från Centralstationen/T-centralen cirka 30 min. Från tunnelbanestation Karlaplan cirka 10 min.
Cykel från city: Cirka 10 min.
Spårvagn linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.
Buss 67 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.
Buss 69 till hållplats Djurgårdsbron.
Buss 76 till hållplats Djurgårdsbron.
Djurgårdsfärjan går från Slussen året runt.
Bil: Närmaste p-plats: vid Junibacken eller Gröna Lund. Parkering för rörelsehindrade finns vid Vasamuseets huvudentré.