Film

Orson Welles – En charlatans poesi

6 okt–3 dec

Cinemateket

Orson Welles inledde sitt filmskapande i 1940-talets Hollywood, men var oförmögen att leverera så tyglade och lukrativa filmer som studion önskade. För många problem, för stort ego, för mycket poesi. Han var en konstnär bland hantverkare. Således for han i väg till Europa för att finna land och frihet. Även om han lyckades skapa film där var han aldrig på säker mark, och tvingades att konstant skramla ihop stöd och pengar. Han var en charlatan, en fördömd filmskapare, en legend.

Welles är utan tvekan en av de mest tolkade och diskuterade filmskaparna i historien. Hans filmer fortsätter att granskas av både cinefiler och forskare. Och med goda skäl. Oavsett om du ser Welles filmer för första eller tionde gången så tycks upplevelsen vara den samma: en upplevelse av skönhet, råhet och – än viktigare – intimitet. När man ser hans filmer så glömmer man snabbt den karaktär av larger-than-life och den kanoniserade position som de innehar i filmhistorien, och i stället framstår de intensivt levande. Det kvarstår arbete att göra, saker att upptäcka, dolda djup och oanade ytor att förnimma. Nya dokumentärer om Welles, som Morgan Nevilles They’ll Love Me When I’m Dead och Mark Cousins The Eyes of Orson Welles, samt det postuma färdigställandet av Welles The Other Side of the Wind, vittnar om det.

Tolv av Welles filmer ska visas i höst. Den första blir En sensation, 6 oktober, och den sista blir B som i bluff, 3 december. Se hela programmet här!

När

6 oktober till 3 december

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4