Tillfällig utställning

Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1000 år

Pågår till 6 februari 2025

Armémuseum

Sverige och Ukrainas vägar har korsats flera gånger genom historien. Genom bevarade föremål och dokument i museer och arkiv kan vi spåra kontakter och gemensamma erfarenheter.

Utställningen Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1000 år tar sitt avstamp i arkeologiska fynd från vikingatiden och äktenskapet mellan Ingegerd Olofsdotter och Jaroslav I av Kyiv. Den fortsätter sedan in i 1600- och 1700-talens politiska allianser, till exempel Karl XII:s allians med kosackledaren Mazepa i början av 1700-talet, människorna i Gammalsvenskby och dagens krigssituation.

I utställningen får du se unika föremål både från Sverige och från Ukraina – från vikingatiden till dagens krigszoner. Från en alliansring av guld och Ukrainas första konstitution, till vapen använda i nutid. Du får svar på frågor om varför Sverige och Ukraina ingått allianser och varför det finns så många unika ukrainska föremål på svenska institutioner. Unika föremål och dokument, som bytt händer, klarat sig genom krig, konflikt och kampen om vem som skriver historien, presenteras här samlat.

När

22 februari 2024 – 6 februari 2025

Pris

140 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.
Buss: Närmaste busshållplats är Nybroplan. Dit kan du åka med busslinje 69, 52, 76 och 62.
Spårvagn: Spårväg City linje 7.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: