Basutställning

Krig och fred 1900-talet – Sverige från världskrigen till kalla kriget

Här finns skrämmande föremål som en tidig kulspruta och rester av svensk kärnvapenforskning. Men också vardaglig soldatutrustning – alltifrån snuskburkar till hårnät och underkläder. 

Förra seklets villkor för människor i krig och fred skildras genom spännande livsöden och unika bilder gör att historien kommer närmare. Värnpliktens avveckling rundar av berättelsen om ett blodigt århundrade. 

En tur genom utställningen 
Gå genom Bodens fästning – ”Låset i norr” – som skulle skydda mot en rysk invasion. Begrunda den stora eldkastaren från första världskriget. Vila en stund i folkhemmets vrå tills radion förkunnar att ett världskrig återigen har brutit ut. Förundras över hur en svensk kunde knäcka tyskarnas svartblanka krypteringsapparat G-skrivaren med bara penna och papper som hjälp. Smyg förbi kärleksparet på bänken som gömt sig bland beredskapstidens vedtravar på Stockholms gator. Utmed den långa väggen tränger sig bilder från andra världskrigets fasor ute i Europa på. Gå vidare till 60-tals-logementet och kryp ner i en av våningssängarna. Rys inför Kalla krigets kärnvapenhot tills Berlinmuren äntligen faller.

Prova på
I utställningen finns prova på-stationer där du kan känna på en kulspruta och ett pansarvärnsgevär från andra världskriget, putsa dina skor på luckan och provsitta bandvagnen.

När

Se Armémuseums hemsida för aktuella öppettider.

Pris

Vuxna: 140 kronor
Barn och unga till och med 18 år: fri entré
Pensionärer: 95 kronor
Studerande: 95 kronor

Mellan kl 17-20 på tisdagskvällar är det fri entré för alla besökare till museets fasta utställningar.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.
Buss: Närmaste busshållplats är Nybroplan. Dit kan du åka med busslinje 69, 52, 76 och 62.
Spårvagn: Spårväg City linje 7.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: