Poesi & läsning

Armémuseets bibliotek

Armémuseums bibliotek är ett specialbibliotek med allt från handskrifter från 1400-talet till helt nyutgivna biografier.


Om biblioteket
Biblioteket är ett av få i landet med inriktning på militärhistoria, och det enda med särskilt fokus på militärhistoriska föremål. Här hittar du böcker om dräkt- och uniformshistoria, textilhistoria, fanor, heraldik, barn och krig, kvinnor i försvaret, biografier, militärmusik, militära byggnader, fortifikation, vapenhistoria och krigshistoria från olika länder. Här finns också 250 olika sorters tidskrifter och årsböcker.

Läsa på plats
Tyvärr kan vi inte erbjuda hemlån av böckerna. Beställ det du vill läsa av personalen och slå dig ned vid en läsplats eller i en skön soffa.

Bibliotekets historia
När Artillerimuseum bildades 1879 fanns det en mindre boksamling om artilleri i samlingarna, som blev grunden till dagens bibliotek. 1932, när Artillerimuseum blev Armémuseum, fördes boksamlingen över till det nya museet och genom åren utökades samlingen med böcker om svensk militärhistoria.

År 1955 fick museet 1475 stycken, till stor del sällsynta, verk som gåva från Armémusei vänner. Verken hade tillhört den förre styresmannen och artilleriöversten Theodor Jakobsson. Han hade under sin levnad samlat på sig en imponerande mängd med rariteter, varav de äldsta är handskrifter från 1400-talet.

Från början var museets boksamling bara tillgänglig för museets personal, men när samlingarna genom åren växte allt mer bestämdes det att biblioteket skulle öppnas upp för allmänheten.

När

Tisdag–torsdag klockan 13:00–16:00

Pris

140 kronor (entréavgift till museet)

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.
Buss: Närmaste busshållplats är Nybroplan. Dit kan du åka med busslinje 69, 52, 76 och 62.
Spårvagn: Spårväg City linje 7.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: