Konsert

John Cooper Clarke

Det litterära fenomenet John Cooper Clarke är en brittisk kulthjälte. Känd som punkpoesins gudfader och folkets poet omfattar Johns kulturella inflytande såväl litteratur som musik och mode. 

John Cooper Clarke slog igenom i slutet av 70-talet. Han fångade publiken med sitt unika sätt att presentera sin poesi på scen och arbetade sig upp från läsningar på pubar i området Salford i hemstaden Manchester till att bli en av punkens centralgestalter. Hans texter tonsattes och gavs ut på skiva av legendariske producenten Martin Hannett i samarbete  med artister som Buzzcocks Peter Shelley and The Durutti Columns Vini Reilly. Johns tidiga framträdanden hade förband i form av blivande giganter som Joy Division, New Order och Duran Duran. Han var också gästartist på scen med svål Sex Pistols som The Clash.

Hans första diktsamling 10 Years in an Open Necked Shirt innehöll dikter från hans album och är en av de bäst säljande poesiantologierna någonsin i Storbritannien och USA. Johns ryktbarhet växte under världsomspännande turnéer med artister som Elvis Costello och Nico. Men hans framgångar bromsades av heroinberoende som hindrande hans kreativitet under stora delar av 80- och 90-talet.

Hans återkomst sen 00-talet och framåt kan inte beskrivas som annat är fenomenal och hans popularitet har nått nya höjder med framföranden för större åskådarskaror än någonsin på konsthus och festivaler runt om i världen. Lika relevant som någonsin märks John Cooper Clarkes inflytande på samtida popkultur. Artic Monkeys version av hans älskade kärleksdikt “I Wanna Be Yours” närmar sig 2 miljarder (!) lyssningar på Spotify, klassikern ”Evidently Chickentown” hade en framträdande funktion i soundtracket till The Sopranos och hans inspiration märks tydligt hos lärjungar som Sleafrod Mods.

Som estradör står han 50 år in i karriären på toppen av sin popularitet. Hans show är en blandning av klassiska dikter, nytt material, underhållande funderingar om samtiden och småprat. Allt genomsyrat av hans särpräglade sinne för humor. 2024 fyller John Cooper Clarke 75 år och firar det med en lång turné som bland annat innehåller hans första framträdanden någonsin i Sverige.

Support: Elis Monteverde Burrau

Den svenske poeten och författaren Elis Monteverde Burrau är en multitalang som använder sig av olika former för sitt skrivande och verkar på skilda arenor, t.ex. podcasts och talkshows som SVT:s ”Cyklopernas land”. Burrau arbetade tidigt fram en persona och image som litterär enfant terrible med viljan att chockera sin omgivning, en motsägelsernas beskyddare med syfte att skapa något nytt inom poesin.

När

20 oktober

Pris

325 SEK

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Södra Teatern ligger på Mosebacke torg 1–3 på Södermalm i Stockholm.

Ta tunnelbanan till Slussen, uppgång mot Götgatan. Gå sedan upp för Hökens gata. Du kan också ta buss 2, 3, 43, 53 och 55 till Slussen. Därifrån kan du ta trapporna eller hissen upp till Mosebacke torg.

Allt som händer – Södra Teatern

Spana in Welmas olika guider

Annonser: