Tillfällig utställning

Inge Schiöler, Landskap utan gräns

14 okt–8 jan 2023

Liljevalchs

Inge Schiöler är en av 1900-talets främsta svenska kolorister. När hans verk visas i Liljevalchs+ är förhoppningen att ge möjligheten att erfara en känsla av måleriets poetiska koppling till färgen och dess stora ömhet, empati och närhet till naturen.

I centrum för Inge Schiölers konstnärskap står färgens och penselskriftens förmåga att förmedla koncentrerade ögonblick, atmosfärer och omedelbara sinnliga erfarenheter. Schiöler hämtar sin motivbild från den bohuslänska naturen. Alltifrån de saltfrätta klipplandskapen i ytterskärgården till det inre landskapets lummiga fält och skogar. Måleriet är sensuellt och fångar landskapets skiftande helhetsintryck och stämningar.

Vid 18 års ålder blir Schiöler antagen som elev på Valand i Göteborg, där han studerar för Tor Bjurström. Efter en tids sjukdom läggs han in med schizofreni på S:t Jörgens sjukhus och hans framtid som målare tros vara uträknad. Men efter nio år i ett apatiskt tillstånd börjar han plötsligt att teckna och måla på det enklaste toalett- och tidningspapper. Genom färgen når han fram till verkligheten igen.

Efter hela 27 år lämnar han S:t Jörgens för gott för en tillvaro på Sydkoster. Färgstyrkan och färgskalans intensitet ökas systematiskt med den nya friheten. Schiöler är alltid naturen nära. Han målar allt utomhus. Direkt på marken. Tempot är högt för att fånga naturupplevelsen. Blandningen sker direkt på duken. Den koloristiska intuitionen och friheten regerar. Resultatet är ett måleri som för med sig en absolut närvaro.

I Schiölers omslutande måleri tycks allt existera i ett tidlöst, intimt ögonblick. Vi sugs in i måleriet. Gränsen mellan betraktaren och det målade landskapet upphör och vi förstår: distansen mellan en människa och naturens oändliga färgatmosfärer är aldrig längre än avståndet till närmsta Schiölerduk.

Inge Schiöler är född 1908 i Strömstad och död 1971 i Stockholm.

När

Måndag 11–17, tisdag 11–20, onsdag 11–17, torsdag 11–20, fredag–söndag 11–17.

Pris

Ordinarie/vuxna 120 kr, pensionär/student 100 kr. Under 18 år fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd