Tillfällig utställning

Henriette Sabroe Ebbesen – Kaleidoscope

Pågår till 12 maj

Fotografiska

Danska Henriette Sabroe Ebbesen kommer nu till Fotografiska med utställningen Kaleidoscope. Här suddar hon ut gränserna mellan fotografi och måleri, verklighet och fantasi – och undersöker det mänskliga psyket och kroppen.

– Jag strävar efter att böja verkligheten, säger hon.

SKÄRNINGSPUNKT MELLAN VETENSKAP OCH KONST
Speglar, reflektioner, illusioner och surrealism. Det är några av ledorden i Henriette Sabroe Ebbesens konstvärld, där hon undersöker hur den mänskliga kroppen, psyket och världen i allmänhet kan visualiseras och tolkas beroende på betraktarens sinne och ögon. Som utbildad läkare är hon intresserad av skärningspunkten mellan vetenskap och konst, vilket ofta syns i hennes verk. Nu kommer den hyllade danska fotografen till Fotografiska Stockholm med utställningen Kaleidoscope som öppnar fredagen 23 februari.

”PÅ GRÄNSEN MELLAN TVÅ VÄRLDAR”
– Jag försöker att böja verkligheten för att betraktare ska uppleva en annan verklighet än den de är vana vid, jag vill att de ska fundera över vad som är verkligt i det vi ser. Eftersom jag kommer från ett vetenskapligt område känner jag också ofta att jag befinner mig på gränsen mellan två världar, med det ena benet i vetenskapens värld och det andra i konstens värld, säger Henriette Sabroe Ebbesen.

Konceptuellt kretsar Henriette Sabroe Ebbesen verk ofta kring identitet och det undermedvetna jaget. Hennes utforskande av psyket, sinnet och kroppen visas i de många olika verken, med allt från krossade ansikten till förvrängda former av den nakna kroppen, självporträtt, stilleben och videoverk.

”MANIPULERA DE FYSISKA REGLERNA”
– Jag har alltid varit fascinerad av vetenskap i allmänhet och jag älskar att leka med tanken på att manipulera de fysiska reglerna i den här världen. Matematiska strukturer, fysiska lagar, botaniska växter och så många andra saker från den naturliga världen är så fascinerande att de till och med kan verka overkliga, säger Henriette Sabroe Ebbesen.

Ebbesens verk har ställts ut på många håll både i USA och Europa. Hon deltog bland annat i utställningarna Kunstnernes Efterårsudstilling 2016, Photo Vogue Festival 2017 och Portrait Now! 2019 och har uppmärksammats i ett tv-reportage i Arte TV. Hon har också jobbat för tidskrifter som Vanity Fair Italia, Vogue Italia, Australia, Greece and Scandinavia och Le Petit Voyeur och lyfts fram av redaktörerna för Vogue Italia och Photo Vogue som en fotograf att hålla ögonen på.

– Utöver Henriettes unika fotografiska printar har vi fått möjlighet att skapa rumsliga installationer tillsammans med henne, med skira tyger och projektioner på både golv och väggar. Besökaren får verkligen bli en del av rummet där det känns som att våren dansar fram. Vi är väldigt glada över att få göra en utställning tillsammans med Henriette som är ett av de klarast lysande namnen bland unga nordiska fotografer, säger Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska.

När

Öppnar 23 februari, pågår t.o.m. 12 maj 2024

Pris

125-219 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Spana in Welmas olika guider

Annonser: