Tillfällig utställning

Cindy Sherman – Tapestries

Pågår till 9 juni

Fotografiska

TOLKNING AV SAMTIDENS FLYKTIGA SJÄLVPORTRÄTT
Få konstnärer definierar den postmoderna eran som Cindy Sherman. Hon är känd världen över för de fotografiska serier som hon skapat under många år, där hon genom självporträtt iklär sig olika karaktärer och utforskar ämnen som identitet och genus. Under 2017 dök en ny serie ”förvrängda selfies” upp på Shermans eget konto på Instagram som en kommentar till fenomenet med ansiktsfilter i olika appar. Nu visas dessa ”selfies” översatta till storskaliga vävar i vårens utställning Tapestries på Fotografiska Stockholm.

Här tolkas samtidens flyktiga självporträtt i form av ett av världens äldsta och mest hållbara traditionella hantverk: gobelängen. Cindy Sherman inleder därmed ett helt nytt spår i sitt nu snart fem decennier långa konstnärskap genom att för första gången använda sig av ett icke-fotografiskt medium.

– Eftersom bildfilerna var för lågupplösta för att printas i ett större format lät Sherman översätta pixlarna till varp och väft av tråd. Övergången från de digitala bilderna till vävda textilier ger också verken en taktil kvalitet som är omöjlig att uppnå med digitala verktyg, säger utställningsproducent Sofia Liljergren.

Verken i utställningen är skapade i bomull, ull, akryl och polyester med ett traditionellt hantverk från Belgien, en region med en rik historia av vävning som sträcker sig tillbaka till 1400-talet. Varje bildväv porträtterar en unik karaktär där Sherman har manipulerat sitt ansikte med olika element som hårfärg, ögonfärg, hudton och ansiktsdrag. 

– Det finns en stark dragningskraft, något spännande och nästan förbjudet, i mötet mellan det flyktigt vardagliga och det beständiga hantverk som faller tillbaka på hundratals år av tradition, säger Sofia Liljergren.

OM CINDY SHERMAN
Cindy Sherman föddes 1954 i Glen Ridge, New Jersey, och bor och arbetar i New York. Hennes banbrytande fotografier har ifrågasatt teman kring representation och identitet i samtida media i snart fem decennier. Sherman blev känd i slutet av 1970-talet med gruppen The Pictures Generation. Hon studerade konst vid Buffalo State College 1972 där hon började ägna sig åt fotografi. År 1977, kort efter att ha flyttat till New York, påbörjade Sherman sin kritikerrosade serie Untitled Film Stills, en svit med 69 svartvita porträtt där Sherman gestaltar en mängd stereotypa kvinnliga karaktärer och karikatyrer inspirerade av Hollywood, film noir och B-filmer.  

När

10 februari till 9 juni 2024

Pris

Entréavgift 139-219 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Spana in Welmas olika guider

Annonser: