Teater

Eld

24 aug–29 sep

Dramaten, Stora scenen

En gång om året möts fyra vänner i skogen för att låta elden styra framtiden. Alla har med sig något de vill bränna upp, något de vill lämna bakom sig. Den här gången bär någon med sig något ovanligt explosivt ur sitt förflutna.

Jonas Hassen Khemiris nyskrivna pjäs, skriven direkt för Dramaten, handlar om ett kompisgäng som plötsligt är mitt i livet och inser att allt kanske inte blivit som de tänkt sig. Det är en berättelse om förödmjukelse, hämnd och vänskapens hierarkier. Om barndomens selektiva minnen, den begynnande medelålderns nya rädslor och om hur gamla orättvisor gror och blir till lättantändligt bränsle.

Regisserar gör Antú Romero Nunes, en regissör uppvuxen i Tyskland, som tidigare haft stor framgång med Jonas Hassen Khemiris pjäser. Hans uppsättning av Invasion! på Thalia Theater i Hamburg 2009 innebar såväl ett genombrott för regissören själv som för Jonas Hassen Khemiri internationellt. Antú Romero Nunes är en av de konstnärliga ledarna för Theater Basel.

Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges mest uppmärksammade författare. Han debuterade med romanen Ett öga rött. Andra romanen Montecore fick Sveriges Radios romanpris och Tidningen Vi:s litteraturpris. 2015 tilldelades Khemiri Augustpriset för romanen Allt jag inte minns och 2021 vann Pappaklausulen Prix Médicis Étranger. Khemiris romaner är översatta till fler än trettio språk och hans pjäser spelas världen över. Invasion! belönades efter ha spelats i New York 2011 med en Village Voice Obie Award. Hans pjäs ≈ [ungefär lika med] hade urpremiär på Dramaten 2014.

När

24 augusti-29 september

Pris

150-450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss:
Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn:
Spårvagn nr 7