Tillfällig utställning

Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg – mot ett nytt landskap

Pågår till 15 september

Sven-Harrys konstmuseum

Sven-Harrys konstmuseum visar under våren och sommaren 2024 unikt nordiskt landskapsmåleri från 1800-talet med två av tidens mest banbrytande konstnärer, Carl Fredrik Hill (1849–1911) och Fanny Churberg (1845–1892). Båda förde en kamp, om än på olika sätt ­ – att förverkliga sina konstnärsambitioner och få publikens erkännande. 

Finska Fanny Churbergs dramatiskt återgivna och expressiva landskap i starka färger möter Carl Fredrik Hills djupt personliga, skimrande och förexpressionistiska måleri i utställningen. Under en intensiv och kreativ period befann de sig i Frankrike för att gestalta Fontainebleauskogens yppiga natur. Med inspiration från några av Barbizonskolans förgrundsfigurer, Corot, Rousseau och Courbet, utvecklade de en helt ny typ av landskapsmåleri.

På Sven-Harrys konstmuseum sammanförs för första gången de besläktade, men starkt personliga konstnärskapen innan de båda på olika sätt upphör med sitt måleri. Fanny Churberg, i skuggan av sina manliga konstnärskollegor, avslutar sin karriär abrupt och Carl Fredrik Hill som olyckligt går in i en svår sjukdomsperiod.

Utställningen är producerad av Sven-Harrys Konstmuseum i samverkan med gästcuratorerna Barbro Schauman och Pedro Westerdahl.
Med stöd från Region Stockholm.

När

19 april—15 september 2024

Pris

160 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Sven-Harrys konstmuseum ligger i Vasaparken, en centralpunkt i Vasastan som du lätt kommer till med: tunnelbana till S:t Eriksplan/Odenplan, buss 2, 3, 4 och 6 till S:t Eriksplan/Odenplan, pendeltåg till Odenplan eller flygbuss från Arlanda till S:t Eriksplan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: