Museum

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde, som ursprungligen var hem åt prins Eugen (1865-1947), är i dag ett av Sveriges mest besökta konstmuseer. Museet erbjuder variationsrik och omfattande utställnings- och programverksamhet. Förutom de tillfälliga utställningarn finns här även prinsens egna konstsamling.

Prins Eugen var en betydande konstsamlare med inriktning främst på svenska, övriga nordiska och franska konstnärer. Samlingarna om runt 7000 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Målerisamlingen innehåller verk av exempelvis Ernst Josephson, Anders Zorn, Julia Beck, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Sven X:et Erixson. Även internationella konstnärer som Edvard Munch och Auguste Rodin är företrädda. Året runt visas ett urval av prins Eugens egen konst och verk ur samlingarna.

Ett besök i Waldemarsuddes vackra park och trädgård är en upplevelse för många sinnen och bjuder på en mer än hundra år gammal trädgårdshistoria. Utformningen av trädgården bestämdes av prins Eugen och än idag förvaltas den enligt prinsens instruktioner och anvisningar. Parken är även rik på skulpturer. Alla skulpturer är inköpta av prins Eugen, ofta för den utvalda platsen.

I Prinsens kök, inne i museet, kan du njuta av god mat, dryck och bakverk. Café Ektorpet i parken erbjuder våfflor, ett urval lunchrätter, smörgåsar och bakverk med kaffe eller te.

Missa inte museets butik där du hittar utställningskataloger, ett stort utbud av konst- och trädgårdsböcker, vykort, reproduktioner och andra föremål kopplade till verksamheten. Här säljs såklart även den populära Waldemarsuddekrukan som formgavs av prins Eugen själv.

I entréavgiften ingår allmänna visningar, ingen förbokning behövs. 

Museets audioguide finns att låna i museientrén eller så kan du ladda ned den kostnadsfritt via appen izi.TRAVEL till din telefon via App Store eller Google Play.

När

Tisdag – söndag kl. 11-17
Kvällsöppet torsdag till kl. 20
Måndag stängt

Pris

Vuxen 170 kr, pensionär/student 150 kr, barn gratis.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn Linje 7 mot Djurgården/Waldemarsudde

Spana in Welmas olika guider

Annonser: