Konsert

Oscarskyrkan

Oscarskyrkan byggdes mellan åren 1897-1903 och grundstenen lades av kung Oscar II. Kyrkan är ritad av arkitekt Gustaf Hermansson som även har ritat Sofia kyrka och många kyrkobyggnader i Sundsvall och Helsingborg.

Exteriört är Oscarskyrkan i nygotisk stil och har i stort sett likadan ut sedan invigningen. Interiört genomfördes en första renovering redan 1921-22 ledd av Lars Israel Wahlman. Oscarskyrkans största sevärdhet är de Vigelandska glasmålningarna som kom till i samband med renoveringen av kyrkan under 1920-talet. De sammanlagt 33 glasfönstren är skapade av den norske konstnären Emanuel Vigeland och utgör den mest betydande glasmålningssatsen i Sverige. Tekniskt och konstnärligt har Vigeland inspirerats av den medeltida glasmålarkonsten i de italienska och franska katedralerna.

Oscarskyrkans orgel, en av de största i Sverige, byggdes 1949 av den danska orgelfirman Marcussen & Son i Aabenraa. Orgeln blev snabbt berömd såväl inom som utom landets gränser. För svenskt orgelbyggeri blev den epokbildande. Den bröt med den rådande romantiska traditionen och anknöt i fråga om konstruktion och klang till barocktidens orglar. Endast smärre förändringar av orgeln har gjorts sedan dess tillkomst. Man spelar på det från den stora orgeln via elektrisk överföring. Likt himmelska toner kommer så ljudet fram genom två öppningar i korvalvet ovanför altaret.

När

Kyrkan är öppen alla dagar kl 10-17.

Pris

Fri entré till kyrkan. Se konserter för biljettpriser.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-bana, röd linje till Karlaplan samt flera busslinjer. Sök resa på sl.se
Ingång med ramp finns med infart från Fredrikshovsgatan. Färdtjänst har möjlighet att köra hela vägen fram till denna entré.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: