Lovisa Ulrikas bibliotek, Drottningholms slott
Lovisa Ulrikas paradsängkammare

Slott

Drottningholms slott

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Gör en dagsutflykt till Drottningholm och upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass. Tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör slottsanläggningen en unik helhet.

Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet.

Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad. Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet. Dock är slottet och parken till största delen öppen för besökare året om.

Guidade visningar
På Drottningholms slott kan du vandra runt på egen hand, men att följa med på en visning gör besöket till en extra upplevelse.

Appen Kungliga promenader leder dig genom världsarvet Drottningholms slottspark. Från den kungliga bostaden, genom den historiska parken och upp till Kina slott. Det finns fyra olika promenader, välj vilken som passar just dig. Ladda ner appen, gratis, via App Store eller Google Play.

Vid Drottningholms slott finns ett besökscenter som också inrymmer butiken Kungliga Slottsboden. Butiken erbjuder ett brett utbud av produkter med anknytning till de Kungliga samlingarna. Butiken Slottsboden finns på Kungliga slottet och Gripsholms slott. Försäljning finns äveni anslutning till sommarslotten samt Riddarholmskyrkan och Hovstallet. I besökscentret, den så kallade Karamellan, vid slottets sjösida finns Karamellan Café och Restaurang. Här serveras klassisk svensk hemlagad mat samt kaffe, bakverk, smörgåsar, öl och vin.

När

För öppettider se: www.kungligaslotten.se

Pris

Vuxen 160 kr, studerande 140 kr, barn 80 kr, barn under 7 år gratis, Kulturarvskortet 80 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 301–323, 176 eller 177 till Drottningholm från Brommaplan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: