Museum

Carl Eldhs ateljémuseum

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum. Den ovanliga träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset i Stockholm, och rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som Ungdom, Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet, allt bevarat som när Eldh själv levde där.

Museet ligger i Bellevueparken, strax intill Vasastan. Den skyddade miljön och dess vidsträckta utsikt över Brunnsviken och Haga var viktiga faktorer när Carl Eldh valde ut platsen. Här kunde han ta tillvara det för en konstnär så viktiga norrljuset och fick möjlighet att arbeta utomhus. Fortfarande präglas miljön i och kring ateljén av det ljus och lugn som fick Eldh att vilja arbeta här.

Museet arrangerar förutom olika program i ateljén och dess trädgård även skulpturvandringar i Stockholm för allmänheten och bokade grupper.

När

Öppet april-oktober kl. 12–16;

April: lördag-söndag
Maj: torsdag–söndag
Juni, juli, augusti: tisdag–söndag
September: torsdag–söndag
Oktober: lördag-söndag

Pris

Ordinarie entré 120 kr, pensionär/student 100 kr, barn upp till 15 år gratis.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmsta pendel- och t-banestation är Odenplan, 15-20 minuters promenad från museet.

Buss 2 går från Odenplan till Sveaplan och buss 50 från Centralen och Odenplan till Roslagstull (hållplats vid Ingemarsgatan).

Bilburna kör in i Bellevueparken via Roslagsvägen och den allékantade Bellevuevägen som inleds vid Roslagstulls rondell. Ett fåtal parkeringar finns att tillgå direkt utanför museet.