The Cell – där konst möter vetenskap

På Tekniska museets nya filial, The Cell, mitt i forskningsklustret Hagastaden, möts konsten och vetenskapen. Genom utställningar, föresläsningar och konstnärssamtal bidrar konsten till förståelse, funderingar och reflektion kring forskning. Scenen är ett samarbete mellan Tekniska museet och Karolinska Institutet.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/04/borderlands.jpg
Ur utställningen Borderland, 93% Human (stillbild från video), Helen Pynor.

En life science-scen som berör

Med The Cell öppnar Tekniska museet en dörr till möten som är på riktigt: mellan konsten och vetenskapen, mellan folket och forskarvärlden, mellan livets början och slut. Här möts besökaren av konstverk som utforskar vetenskapliga upptäckter och frågor om livet. Här blir vetenskap levande och begriplig genom utställningar, upplevelser och samtal.  

Det första årets tema är existens, där konst, kultur och humaniora belyser och problematiserar naturvetenskaplig och teknisk forskning. Målet är att utmana tankesätt, väcka frågor och vrida och vända på svar.  

Med konsten som medium utforskas samspelet mellan life science, teknik och innovation

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/04/thecell.jpg
Foto: Anna Gerdén

Vad är då detta ”life science” som det pratas om?

Livsvetenskap är det svenska begreppet och betecknar den del av vetenskapen som studerar levande organismer och förutsättningar för fortsatt liv. Det är en tvärvetenskaplig forskningsgren som rymmer allt ifrån biologi och medicin till teknik, etik, samhällskunskap och humaniora.

Fri entré och kvällsöppet på onsdagar

The Cell är gratis för alla och har öppet för allmänheten tisdag till söndag. Explainers finns på plats och är redo att ge visningar alla öppna timmar, inklusive kvällstid på onsdagar. Till hösten kan vi dessutom förvänta oss en del programverksamhet, så som forskar- och konstnärssamtal, workshops och föreläsningar på onsdagskvällarna. Kolla in öppetttiderna här.

Hitta till The Cell

The Cell ligger i det nybyggda huset Forskaren i centrala Hagastaden, mitt i forskningssveriges smet. Från Sankt Eriksplan är det endast en 10 minuters promenad längs Torsgatan norrut.