Upplev yttre rymden i 3D i den nya sfäriska domen på Tekniska museet

Nu slår Tekniska Museet upp portarna för sin nya visuella upplevelsearena, Wisdome Stockholm. Här omsluts besökaren av högupplösta 3D-projektioner och vi får följa med längre ut i oändligheten än någonsin tidigare. Wisdome Stockholm öppnar 9 december.

Den nya visualiseringsdomen omvandlar, med hjälp av världsledande teknik, svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser. Att tolka och ta in stora mängder information kan vara svårt – men med hjälp av bilder kan våra hjärnor både lägga informationen på minnet och bearbeta komplexa samband på mindre än en sekund. Wisdome är ett samarbete mellan Sveriges fem ledande science center och är skapad av några av världens främsta forskare inom vetenskaplig visualisering.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/12/wisdome-tekniska-museet-1.jpeg
Den kupolformade domen är 21 meter i diameter omsluter publiken med högupplösta 3D-projektioner i 360 grader. 

Wisdome Stockholm erbjuder vid öppningen två olika filmupplevelser samt flera liveshower i den s.k. Open Space-upplevelsen. I STORT 3D – En kosmisk resa genom tid och rum startar ni i vårt solsystem för att sen ge er ut längre ut i rymden än vad någon människa någon varit. Med filmupplevelsen Making Magic tas besökaren med på en hisnande färd in i processen bakom visuella effekter – från abstrakta ekvationer som blir till explosiva ögonblick på skärmen. ”Making Magic” är inte bara en teknisk resa genom koden, utan även en upptäcktsfärd i konstens och vetenskapens förenade värld.

Wisdome tar oss från ”Wow!” till ”Aha!” och öppnar dörren till en ny värld av kunskap och insikter

Maria Olsson, chef för Lärande på Tekniska museet
https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/12/press_V0A7697-Förbättrad-NR-scaled.jpg
Målet med Wisdome är att göra komplexa frågor om universum både mer begripliga och roliga.

Programpunkter

En klimatsmartare och unik konstruktion

Bakom Wisdome Stockholm står arkitektkontoret Elding Oscarson. De har designat en banbrytande byggnad som utmanar konventioner och sätter material och konstruktion på prov. Valet av trä som huvudmaterial har bland annat minskat transportbelastningen, ljudreducerat byggprocessen och ger en mer behaglig miljö. Trämaterialets centrala roll i främjandet av hållbart byggande, med fokus på klimatsmart teknologi, gör Wisdome Stockholm till ett inspirerande referensobjekt som pushar gränserna för framtida träkonstruktioner.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/12/press_V0A6665-e1709301314621.jpg